Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Partido Pro Kòrsou van ex-premier Ivar Asjes is naar eigen zeggen blij met de 965 ‘schone steunstemmen’ die de partij het afgelopen weekend heeft gehaald.
Dat heeft politiek leider Asjes tegenover deze krant verklaard. ,,Wij hebben kennis genomen dat er stemmen zijn gekocht bij Sentro di Bario Santa Maria. Dat heb ik zelf gezien en anderen hebben dat ook gezien. Mensen hebben daar ook gezegd: ‘Wie mijn zak vult kan mijn stem krijgen’. Pro Kòrsou is blij met de 965 schone stemmen die het heeft gekregen. Voor ons heeft dat veel meer waarde dan de ruim 2.000 corrupte steunstemmen die zijn uitgebracht”, aldus Asjes.
Op de vraag of hij daarmee de grote winnaar Amparo dos Santos van ‘Kòrsou di nos tur’ bedoelde die 2.178 steunstemmen kreeg, wilde Asjes niet inhoudelijk reageren. ,,Ik hou me bij wat ik heb gezegd en hoe ik dat heb gezegd.” In gesprek met deze krant verklaarde Dos Santos op zijn beurt dat Asjes bij Bándabou 50 gulden voor een steunstem had betaald. ,,Burgers die bewijzen hebben dat ik stemmen heb gekocht, moeten naar het Openbaar Ministerie gaan. Ik heb alleen schone steunstemmen gekregen”, aldus Asjes.
De leider is optimistisch gestemd over de kansen voor de verkiezingen van 30 september. ,,Als je kijkt naar het aantal uitgebrachte steunstemmen, dan hebben wij goed gescoord. Als er op grond van de steunstemmen de zetels voor de Staten waren verdeeld, dan hadden wij 1,5 zetel. Partijen moeten straks een veelvoud van de ruim 800 steunstemmen die zij dit weekend haalden, behalen. Maar vergeet niet dat er straks vijf keer zo veel mensen naar de stembus gaan dan het afgelopen weekeinde. Ik herhaal wat ik al vaker heb gezegd: Pro Kòrsou wordt de grote verrassing van de verkiezingen.” Asjes zei ook na de verkiezingen niet te zullen samenwerken met de partijen die veroordeelden of verdachten op de lijst hebben staan maar hield de deur wel open. ,,Ik ga geen namen noemen van partijen, het is bekend over wie ik het heb. Mochten de partijen schoon schip make,n dan is er een nieuwe situatie.”


Laatste nieuws