Cooper: Plan voor het vinden van operator niet gewijzigd

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De deal tussen Refineria di Kòrsou (RdK) en Oryx omvat behalve het ‘blenden’, in een later stadium ook het raffineren van olie. Ook Global Oil zal te zijner tijd beginnen met olieraffinage, aldus minister Charles Cooper (MFK) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) tegenover deze krant.

OryxGevraagd naar zijn mening over zijn eerste onderhoud met de sociale partners in de Nationale Dialoog, is Cooper kort en bondig: ,,Ik heb weer informatie verstrekt. Het verhaal is duidelijk naar mijn idee. De oppositie, vakbonden en anderen hebben het er steeds over dat de regering valse hoop heeft gewekt. Er is duidelijk met Oryx overeengekomen dat te zijner tijd, in een later stadium, wordt overgegaan tot raffinage.”
De VVRP-minister voegt eraan toe: ,,Oryx begint met het blenden. Binnen een tijdspanne van drie jaar, zal eventueel ook gestart worden met raffinage. Uiteraard gefaseerd, terwijl bovendien moet worden geïnvesteerd in de installaties en voldaan moet worden aan de milieuwetgeving. De Staten dienen zich nog te buigen over de wijzigingsvoorstellen bij de wet.”
Wat betreft Global zet Cooper uiteen dat dit bedrijf vooralsnog vijf RdK-tanks tot zijn beschikking heeft gekregen voor olieraffinage. ,,Er is in feite geen wijziging van het plan om nieuwe operators voor de raffinaderij te vinden. Er is geen sprake van ‘valse hoop gewekt door de regering’. Er staat veel te gebeuren. Ook bij Bullenbaai. Naast de miljoenen guldens aan inkomsten, zal veel werkgelegenheid worden gecreëerd.”
Eerder gaf Cooper al aan dat de raffinaderij al vijf jaar stil staat en geen dubbeltje heeft opgebracht. ,,Er is nu een deal tussen RdK en Oryx, terwijl met Global eerder al ook een overeenkomst is gesloten. Goed voor samen 20 miljoen dollar, tegenover nul cent de afgelopen vijf jaar”, verklaart Cooper.
De VVRP-minister heeft bij afwezigheid van partijgenoot premier Gilmar ‘Pik’ Pisas recentelijk, bij verschillende media en ook op zijn Facebookpagina verklaringen gedaan over de Oryx-deal met RdK. ,,Onlangs ben ik nog als zijnde minister met kennis van zaken op het gebied van werkzaamheden op de raffinaderij, door de regering gevraagd met sociale partners te vergaderen over deze deal.”
Die bijeenkomst met sociale partners heeft vorige week plaatsgevonden in het Platform Nationaal Dialoog. Hierin hebben zitting de directie van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), bestuurders van de vakcentrales CGTC, SSK en SSS en de regering met Pisas als voorzitter. Er is besloten dat de partijen op 16 augustus weer bijeenkomen voor een vervolg in dit overlegorgaan over de Oryx-deal.
Intussen is bekendgemaakt dat er op 3 september een Statenvergadering over de Oryx-deal gepland staat. Deze bijeenkomst in de Centale Commissie vangt om 9.00 uur aan. Als agendapunt staat aangegeven: ‘Overleg met de minister van Algemene Zaken (Pisas, red.) en de RdK-directie over het op 1 juli 2024 getekende akkoord tussen Oryx Midstream en RdK om de faciliteiten van onze raffinaderij te gebruiken’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.