Zijn politieke achtergrond (PNP) wordt van belang geacht

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Oud PNP-politicus Dudley Lucia kan benoemd worden in de raad van commissarissen (RvC) van Refineria di Kòrsou (RdK). Dat oordeelt Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO). Wel wordt vastgesteld dat in de stukken geen verklaring van uitsluiting van belangenverstrengeling is aangetroffen dan wel een onafhankelijkheidsverklaring.

DudleyLucia,,De adviseur brengt onder de aandacht van de minister dat de kandidaat een dergelijke verklaring voor diens benoeming dient te ondertekenen”, zo staat in het advies gericht aan de minister van Algemene Zaken (AZ) Gilmar Pisas (MFK). Overigens blijkt uit het schrijven van SBTNO dat het de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP) is geweest die de voordracht van Lucia heeft gedaan.
SBTNO vroeg om een nadere motivering voor de aanstelling van Lucia. Daarop reageert de minister met te stellen dat ‘gelet op de complexiteit en de maatschappelijke context van de organisatie RdK’, voor Lucia gekozen is. ,,Het doel van RdK is om haar bezittingen - waaronder de terreinen waarop de raffinaderij in Emmastad en een terminal in Bullenbaai zijn gevestigd - in volle omvang rendabel te exploiteren. Voor de niet aan de raffinaderij en terminal gebonden terreinen is door RdK een herontwikkelingstraject gestart voor industrieën waarvoor sprake is van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze categorie ondernemingen richt zich op onder meer duurzame energiedragers en geproduceerde utiliteiten zoals groene stroom en op circulaire productieprocessen. De herontwikkeling van de RdK-gebieden heeft inmiddels geresulteerd in een Memorandum of Understanding (MoU) met een Amerikaans bedrijf voor het vestigen van een bio-dieselproductie- en opslagfaciliteit bij Bullenbaai.
Voor het aantrekken van nieuwe industrieën in de duurzame sector richt RdK zich vooral op internationale partijen uit alle werelddelen. Voor de selectie van een partij is expertise benodigd op technisch, juridisch, financieel en commercieel gebied. Binnen de RvC van RdK is de expertise op technisch, juridisch en financieel gebied reeds ingevuld. Aangezien een (toekomstige) businesspartner ook moet bijdragen aan het verdienmodel van RdK kan het commerciële aspect niet onderbelicht blijven in het selectieproces. Dit spreekt voor zich. Echter, gegeven het internationale karakter van (toekomstige) businesspartners met vestiging/herkomst in de landen van internationale invloed, is een beoordeling van de (geo-)politieke aspecten een nog zwaarwegender factor voor partnerselecties.”

‘Affiniteit met reilen en zeilen Isla’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.