Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft ‘een bijzondere mijlpaal’ bereikt met betrekking tot de Caribische gulden (Cg), namelijk het bijwonen van de eerste druk van de bankbiljetten.

caribguldOp uitnodiging van de leverancier van de bankbiljetten Crane Currency hebben CBCS-directieleden Leila Matroos-Lasten en José Jardim samen met leden van het Caribische gulden-projectteam de drukkerij in Malta bezocht waar zij de Cg10 en Cg20 van de persen zagen rollen.
De delegatie kreeg een rondleiding door de drukkerij waar zij uitleg kregen over de vele facetten die gemoeid zijn bij het maken van een bankbiljet, waaronder de verschillende stadia van het ontwerp, de echtheidskenmerken en de verwerking daarvan in de biljetten, de proefdrukken, het testen van de houdbaarheid in het laboratorium, de verschillende fasen van het drukproces en de vele controlemomenten om te garanderen dat het biljet van topkwaliteit is.
Matroos-Lasten laat weten ‘zeer onder de indruk te zijn van het resultaat’ en ‘ervan overtuigd te zijn dat de gemeenschappen van Curaçao en Sint Maarten trots zullen zijn op hun nieuwe munteenheid’.
Tijdens het bezoek hebben de CBCS-directieleden ook hun handtekening gezet ter goedkeuring van het proefbiljet van de Cg200, waarmee nu alle ontwerpen zijn goedgekeurd en alle biljetten in productie zijn genomen.
In augustus worden de ontwerpen van de bankbiljetten alsook de munten aan het publiek getoond en vlak daarna worden de nieuwe bankbiljetten en munten beschikbaar gemaakt voor relevante stakeholders, zoals de commerciële banken. ,,De komende maanden zal de focus dan ook liggen op het gereed maken van automaten, systemen en machines, zodat de nieuwe munteenheid op 31 maart 2025 probleemloos in gebruik kan worden genomen”, aldus de CBCS.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.