Mc William: Hoger budget CTB en bijdrage aan infrastructuur en welzijn

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De leider van oppositiepartij MAN-PIN, Giselle Mc William, is van mening dat Curaçao een toeristenbelasting - een ‘visitor entrance fee’ - moet invoeren en de huidige omzetbelasting (ob) op kamers dient af te schaffen.

ToeristenbelastingHet heffen van ob op hotel- en appartementenkamers vormt een van de grote uitdagingen voor de overheid om er inkomsten mee te genereren. Vooral bij vakantiehuizen is dit het geval, aangezien ze erg verspreid zijn over heel Curaçao.
De hoeveelheid appartementen, huizen en kamers die via Airbnb, Booking.com en andere digitale platforms worden verhuurd, maar geen ob (‘room tax’) betalen, is enorm. Aldus het Statenlid. Dit maakt het voor de Belastingdienst onmogelijk om dit effectief te controleren.
,,Om deze reden denkt MAN-PIN dat we een ‘visitor entrance fee’ moeten invoeren die direct bij aankomst wordt geïnd. Op deze manier ontvangt de overheid onmiddellijk inkomsten.” Dat kan deels naar het toeristenbureau CTB, maar is ook nodig om te investeren in infrastructuur, mobiliteit, onderwijs, het schoonmaken van het eiland en ook sociale ontwikkeling.
Zustereiland Bonaire is Curaçao voorgegaan met zo’n toeristenbelasting van 75 dollar (en een lager bedrag voor ingezetenen van de Dutch Caribbean, red.); een efficiënte manier om inkomsten uit de hotelsector te innen en een ‘level playing field’ te creëren waarbij iedereen evenveel bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van toerisme.
Met de invoering van de ‘visitor entrance fee’, gebaseerd op een gemiddelde van zo’n 600.000 toeristen (exclusief minderjarigen), betekent dat Curaçao 45 miljoen dollar zou kunnen genereren, wat ongeveer 81 miljoen gulden per jaar is. Dit zou betekenen dat de overheid aan CTB geen jaarlijkse subsidie van 15 tot 20 miljoen gulden meer hoeft te geven en dat CTB zelf zijn budget kan opschroeven.
Volgens Mc William ontvangt het Land momenteel zo’n 15 miljoen aan ob op hotelkamers, maar kost het ook heel wat inspanningen en geld om dit te innen. MAN-PIN vindt dat de overheid stappen in deze richting moet zetten, waarbij het budget van CTB kan worden verruimd, zonder de last hiervan op de burgers te leggen.
Het parlementslid zegt te streven naar ‘een goede balans’ en ziet zo’n toeristenbelasting als ‘de enige manier waarop we kunnen werken aan duurzaam toerisme’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.