Het eerste Bevrijdingsfestival in het Caribisch gebied

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Sinds 1945 wordt in Nederland de bevrijding van de Duitse bezetters gevierd. De afgelopen jaren werd daar met de Freedom Meals ook op Curaçao bij stilgestaan.

freedomDit jaar zal voor het eerst ook een Freedom Festival plaatsvinden. Dit evenement, dat op 5 mei in Fleur de Marie plaatsvindt, zal het vijftiende Bevrijdingsfestival in het Koninkrijk zijn.
Het festival is een viering van de vrijheid door middel van muziek, met artiesten van lokale bodem. Naast het vieren van vrijheid, wordt ook de rijke diversiteit van ons eiland, in zowel de muziek als de samenleving, geëerd.
Met een bijzondere muzikale line-up en een repertoire specifiek samengesteld op deze onderwerpen hoopt het Fleur de Marie Freedom Festival bij te dragen aan saamhorigheid, en vrede op ons eiland. Zo wordt er stilgestaan bij het feit dat wij in vrijheid mogen leven op Curaçao.
Op Curaçao strekt de betekenis van vrijheid zich uit door de geschiedenis heen. Van de moedige inspanningen van vrijheidsstrijder Tula tot de afschaffing van de slavernij in 1863 heeft de strijd voor vrijheid onze identiteit gevormd en blijft deze nagalmen in ons collectieve bewustzijn.
De ‘vergeten rol’ van de Nederlands Caribische eilanden in WOII staat sinds 2018 weer centraal. Er werd een tentoonstelling gemaakt over de Curaçaose verzetsheld George Maduro en het Caribisch Denkboek werd gemaakt. De eilanden hebben zich aan kunnen sluiten bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei, een organisatie die na WOII in Nederland werd opgericht om te voorkomen dat we ooit weer in oorlog zouden geraken. Vanuit het Nationaal Comité wordt sinds 2020 (75 jaar na de oorlog) extra aandacht gegeven aan 5 mei: de viering van de vrijheid.
Het Fleur de Marie Freedom Festival wordt gerealiseerd door de Stichting Turtuga Entertainment & Arts van oprichter Junior Tecla. De samenstelling van muzikanten staat dan ook onder zijn artistieke leiding. Producent van het festival is Anja van Bergen. Het belooft een avond te worden vol livemuziek, poëzie en dialoog rond de thema's vrede en vrijheid. Het festival is van 17.00 tot 23.00 uur. De toegang is gratis.
Facebook: Fleur de Marie Freedom Festival
Instagram: @fleurdemariefreedomfestival


Freedom Meals
Iedereen kan een Freedom Meal organiseren. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, samen met de Kwartiermakers die er op elk eiland zijn, zorgen voor gratis Vrijheidssoep, mooie glazen voor een toost en dialoogkaarten die aan tafel kunnen worden gebruikt om het gesprek over vrijheid en vrede te kunnen voeren. Aanmelden voor een Freedom Meal kan tot en met 10 april via de website freedom-meals.com.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.