Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De totale intrinsieke waarde van de deelnemingen (overheids-nv’s) van het Land Curaçao bedraagt zo’n 852 miljoen gulden.
Dat blijkt na lezing door het Antilliaans Dagblad van de ‘Staat van deelnemingen in privaatrechtelijke rechtspersonen door het Land’, behorende bij de landsbegroting 2024 van Curaçao.

F01Aqualectra JeuDe meest waardevolle deelneming, die goed is voor bijna de helft van de totale intrinsieke waarde volgens de laatst ontvangen jaarrekeningen van de overheids-nv’s, is Aqualectra, ofwel Integrated Utility Holding (IUH) nv, zoals het nutsbedrijf officieel heet. In de landsbegroting staat Aqualectra vermeld met een waarde van 411 miljoen gulden.

Energieketen
De overige deelneming van het Land in de zogeheten ‘energieketen’ betreffen Buskabaai nv; Curaçao Oil nv (Curoil); Refineria di Kòrsou nv (RdK inclusief Curaçao Refinery Utilities nv en Curaçao Utilities Company Holding nv; CRU en CUCH); alsmede Saba Bank Resources nv; en Kompania di Petroli i Gas Kòrsou nv. Laatstgenoemde is niet alleen nauwelijks bekend, maar volgens de begroting ook ‘niet actief’.

Saba Bank Resources, een maatschappij die tot doel had na te gaan of er in de gelijknamige ‘Saba Bank’ nabij het eiland Saba petroleum zou kunnen worden gewonnen en al werd opgericht in 1976 toen zelfs Aruba nog deel uitmaakte van de toenmalige Nederlandse Antillen (van Zes), heeft een intrinsieke waarde van bijna 1,1 miljoen. Buskabaai, de vennootschap die tot doel heeft het zogeheten Asfaltmeer bij het Schottegat te ontginnen/reinigen, staat in de boeken voor 1,6 miljoen.

Aanzienlijk meer is brandstofdistributeur en -leverancier Curoil waard, namelijk 133,9 miljoen. En RdK, veel in het nieuws in verband met de jarenlange zoektocht naar een exploitant van de stilgelegde Isla-raffinaderij, staat genoteerd voor 173,1 miljoen. Daarmee is de energieketen goed voor 721 miljoen aan waarde; bijna 85 procent van alle overheidsdeelnemingen bij elkaar. Het Land heeft ook overheids-nv’s met een negatieve waarde, zoals Autobus Bedrijf Curaçao (ABC), Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC), CPost International en vooral Girobank; zie daarover elders in deze editie.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.