Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Stichting Unie Trustkantoren Curaçao had afgelopen week een vergadering met de vaste Statencommissie Financiën.

trustunieTijdens deze bijeenkomst hebben bestuursleden van de stichting aandacht gevraagd en gekregen voor de mogelijke effecten van de nieuwe Landsverordening op de kansspelen (LOK).
Dat melden de Staten op Facebook. Meer zegt het parlement niet over de inhoudelijke punten die tijdens de meeting aan bod kwamen. Een zoektocht in het Handelsregister laat zien dat de Stichting Unie Trustkantoren nog maar sinds kort bestaat. Volgens de Kamer van Koophandel werd de stichting opgericht in juli 2023, amper twee maanden geleden.
Unie Trustkantoren heeft als beschrijving ‘beroepsorganisatie’, en heeft momenteel één bestuurslid, namelijk Vivian Victoria Ersilia. Onlangs, eerder deze maand, liet de stichting van zich horen in een bekendmaking in onder meer het Antilliaans Dagblad.
,,Het vergroten van publieke bewustwording over het belang van de trustsector voor de Curaçaose werkgelegenheid alsook het bijdragen aan de wetgevingsprocessen voor het ontwikkelen van gunstige regelgeving voor de Curaçaose trustsector”, is een van de doelen.
De stichting wees erop dat tijdens een informatiesessie medio augustus zou zijn gebleken dat een licentievergunning voor online gaming, rechtstreeks afgegeven door Gaming Control Board, onder de huidige wetgeving 96.000 per jaar gaat kosten. ,,Dit bedrag is ruim drie tot vier keer zo hoog in vergelijking met wat momenteel moet worden betaald bij het verkrijgen van een standaard online gambling-licentie bij de master licentiehouders. Deze verhoging van meer dan 300 procent heeft alom negatieve aandacht gekregen in binnen- en buitenland. Licentiehouders maken zich zorgen over deze buitensporige verhoging en zijn op zoek naar alternatieve jurisdicties voor het verkrijgen van een online gambling-licentie.”
Ook wordt gevreesd dat onder de toekomstige LOK de licentiebedragen nóg hoger kunnen worden, waarmee Curaçao zich volgens de Unie ‘uit de markt aan het prijzen is’. Daar komt bij dat Curaçao niet zomaar kan worden vergeleken met concurrentjurisdicties. ,,Zij hebben in vergelijking met Curaçao wél lokale banken die de online gambling-sector kunnen voorzien van bancaire diensten en maken vaak ook deel uit van de Europese Unie.”
De stichting hoopt dat de Gaming Control Board en de minister van Financiën de hoogte van de vergoeding voor het verkrijgen van een online gaming-licentie zal ‘heroverwegen; en zal komen tot een aanpassing die gunstig is voor de Curaçaose online gambling-sector.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.