Interventie Inspectie Volksgezondheid in wachttijdproblematiek operatiepatiënten

Van onze redactie
Willemstad - Na interventie door de Inspectie Volksgezondheid zullen met ingang van maandag 5 juni een groot aantal patiënten die daarvoor in aanmerking komen en die langer dan zes weken op de wachtlijst voor een operatie staan door het Curaçao Medical Center (CMC) naar het Advent Ziekenhuis worden doorverwezen.

F03 Advent Ziekenhuis Di SerunanZo laat het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) weten. Er bestaan al langere tijd verschillende wachtlijsten voor ingrepen in de operatiekamer, poliklinische afspraken en radiologische onderzoeken bij het CMC. ,,Ondanks schommelingen zijn die wachtlijsten nog steeds onacceptabel lang en vertonen wederom een stijgende trend.”

Er is een groot tekort aan ondersteunend OK-personeel; zowel OK-assistenten als anesthesieassistenten. Ondanks verschillende recente acties door de raad van bestuur (RvB) van het CMC, kon door het verdere personeelsverloop het tekort niet worden teruggedrongen, en is er op korte termijn geen directe oplossing voor de wederom toenemende wachtlijsten.

Daarentegen bestaat bij de Antillean Adventist Hospital (Advent Ziekenhuis) wel ruimte om zowel extra OK-patiënten als radiologiepatiënten op te vangen.
,,Aangezien de patiëntenzorg in het gedrang dreigt te komen, heeft de inspectie actief ingegrepen om het verder oplopen van de wachtlijst enigszins te nivelleren.
Het eerder door de minister van GMN verzochte inspectieonderzoek naar de operatiekamer loopt nog en zal op korte termijn afgerond worden.”

Met ingang van maandag 5 juni dienen ook patiënten voor radiologisch onderzoek met een wachttijd van langer dan zes weken naar het Advent Ziekenhuis te worden doorverwezen. Aangezien het CMC en het Advent Ziekenhuis op gebied van radiologie al langere tijd digitaal verbonden zijn, zullen de uitslagen onmiddellijk voor het CMC beschikbaar zijn.

,,Bovendien kunnen patiënten die langer dan zes weken op een wachtlijst staan voor een operatie of een radiologisch onderzoek, contact opnemen met het Advent Ziekenhuis”, aldus het ministerie. Daar zal bekeken worden of de patiënt in aanmerking komt voor een operatie of radiologisch onderzoek bij het Advent Ziekenhuis.
,,Met deze interventie wil de Inspectie een tijdelijke maar gebalanceerde oplossing creëren voor de ontstane wachtlijsten.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).