SOAW wil inzicht krijgen om zo beter beleid te maken

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) wil een beter waterbeleid gaan voeren en heeft gisteren een online registratie-link gelanceerd om zo inzicht te krijgen in de problematiek die volgens minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) complex is.

waterarmoedeZo zijn er mensen in illegaal gebouwde woningen zonder een wateraansluiting, maar ook personen met torenhoge schulden en personen die recht hebben op subsidie maar deze niet aangevraagd hebben.
Zij legde gisteren in een persconferentie uit dat op dit moment nagenoeg alleen maar onderstandstrekkers zich registreren voor water- en elektrasubsidie, maar dat de steun voor alle min- en onvermogenden beschikbaar is. ,,Ook voor mensen met een inkomen onder het minimumloon, mensen met een aov-pensioenuitkering en personen zonder inkomen.” Dat de problemen divers zijn blijkt uit wat een aanwezige journalist aankaart over de wijk Santa Martha op Bándabou. Het gaat hier om mensen die niet eens een wateraansluiting hebben omdat zij illegaal op een bepaald terrein gebouwd hebben.” Larmonie-Cecilia: ,,Ja, en het kan niet zo zijn dat we oogluikend de illegale bouw toelaten en vervolgens wegkijken als het gaat om aansluiting van water. Ook is het zo dat er elders op het eiland illegaal gebouwde woningen staan die wel een wateraansluiting hebben. Dit alles willen we inzichtelijk krijgen om zo een goed beleid te kunnen gaan voeren. Het is belangrijk voor de kwaliteit van leven dat alle mensen, ook min- en onvermogenden, toegang hebben tot schoon water. We willen dus weten waarom mensen geen toegang tot water hebben en om hoeveel mensen en families het gaat.” De minister legt verder uit dat vaak blijkt dat huishoudens torenhoge schulden hebben bij Aqualectra. ,,Daarover zijn we met het nutsbedrijf in contact. Hier moet een oplossing voor gezocht worden. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar de boeteclausule die in de rekening is opgenomen. Maar het is ook belangrijk dat er een bewustwording komt over het gebruik van water. Want hoe kan de rekening anders zo hoog zijn opgelopen?”
Larmonie-Cecilia legt verder uit dat de smartmeters van het nutsbedrijf zo snel mogelijk geïnstalleerd moeten worden. Want hiermee kan het op den duur mogelijk worden ook het prepaidsysteem ‘pagatinu’ voor water in te voeren.
Er is verder intensief contact met Aqualectra om bestanden met elkaar te vergelijken. Als personen zich inschrijven voor subsidie van SOAW wordt er bovendien nagetrokken of bijvoorbeeld het aantal inwoners in de woning overeenkomt met de gegevens bij het bevolkingsregister Kranshi.
De registratielink is voor mensen zonder toegang tot een computer of internet ook in te vullen bij de ‘Kasnan di bario’ van SOAW en er wordt ook nog aan gewerkt dat er hulp komt in de buurthuizen, nog dichter bij de mensen.
Awa.soaw.info


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).