Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao Medical Center (CMC) biedt het personeel de mogelijkheid om over te stappen van Ennia Caribe Leven naar een ander pensioenfonds. Hier is het personeel onlangs over geïnformeerd.

cmcDe brief hierover is in handen van het Antilliaans Dagblad. Het gaat om ruim 1.200 medewerkers.
Op dit moment heeft het CMC twee pensioenregelingen: een voor de medische staf en een voor de overige personeelsleden. Beide regelingen zijn ondergebracht bij Ennia Caribe Leven. De regelingen verlopen eind 2022 met de mogelijkheid om het contract te verlengen of om over te stappen naar een andere aanbieder.
Het CMC heeft hiervoor Guardian of Vidanova op het oog. Reden voor de overstap is dat sinds de noodregeling ten aanzien van Ennia van toepassing is, aangestuurd door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), bekend is dat Ennia Caribe Leven kampt met een groot solvabiliteitstekort is (zolang de Iraans-Amerikaanse eigenaar Hushang Ansary niet flink bij- of terugstort, of voldoet aan het vonnis van vorig jaar waarin ex-bestuurders zijn veroordeeld in verband met een miljard aan schade, red.).
Anders gezegd, aldus het CMC: ,,De verplichtingen (van Ennia Leven, red.) zijn hoger dan de vereiste dekking.” Er zit dus te weinig geld in het fonds om gepensioneerden uit te kunnen betalen, wordt uitgelegd. Dit betekent ook dat als er gekozen wordt voor een andere pensioenuitvoerder, het opgebouwde pensioenkapitaal van de actieve werknemers niet collectief naar een nieuwe verzekeraar overgemaakt kan worden.
Maar, zo licht de CMC-directie in de brief toe, er bestaat de mogelijkheid van inkorting van het opgebouwde pensioenkapitaal door vermindering van de pensioenrechten van de actieve medewerkers of door het niet laten overbrengen van kapitaal van inmiddels uit dienst getreden medewerkers en al gepensioneerde employés.
Een actuaris heeft voor zowel Ennia, Guardian als Vidanova een berekening gemaakt van wat een achttal fictieve werknemers met verschillende uitgangsposities bij het bereiken van de pensioenleeftijd uitbetaald zou krijgen. Daarbij is rekening gehouden met de exit-regelingen bij de huidige verzekeraar en de gedane aanbiedingen van de andere twee verzekeraars.
CMC: ,,Alle medewerkers mogen een voorkeur bekendmaken voor het blijven bij Ennia of het overstappen naar Guardian of Vidanova. Hierna zal CMC onderhandelen met de twee bedrijven die het hoogst scoren en zal uiteindelijk gekozen worden voor die verzekeraar die de beste offerte indient. De uiteindelijke keuze wordt gemaakt door de raad van bestuur van CMC, na overleg met het bestuur van zorgbond CBV en de Vereniging Medische Professionals in Loondienst Curaçao.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).