‘Ons eigen gedrag belemmert vooruitgang’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) heeft met verbazing en afkeer kennisgenomen van de beschuldigingen aan het adres van Sandals Royal Curaçao. De werknemers hadden op een andere manier aandacht kunnen vragen voor hun onvrede en zorgen.

SollWTC2In een persbericht van de VBC wordt nergens de naam van het vijfsterrenresort genoemd. Maar de vereniging komt in het verweer na uitlatingen in de media ‘dat de investeerder van een gerenommeerd resort in het Caribisch gebied ervan wordt beschuldigd de werknemers als slaven te behandelen’. In de editie van zaterdag van deze krant werd uitgebreid aandacht besteed aan de stevige taal die onder anderen door MFK-Statenlid Gilbert Doran is gebruikt. Minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling zei te betreuren dat uitlatingen zijn gedaan ‘zoals wij zijn slaven’ en wil allereerst van beide partijen - werknemers en directie van Sandals - horen wat er precies aan de hand is.
Net als minister Cijntje wijst de VBC, als spreekbuis van de ondernemerssector op Curaçao, op het belang van een dergelijke grote investeerder voor Curaçao. Natuurlijk moet elk bedrijf zich houden aan de arbeidswetgeving. Als dat niet gebeurt en intern geen oplossing komt, is het aan officiële instanties om de klachten te beoordelen. De VBC keurt af dat nu in de media grove beschuldigingen zijn geuit, terwijl de lokale werknemers hun klachten naar voren hadden kunnen brengen bij de afdeling Human Resources of de directie van de organisatie. ,,Een bedrijf dat investeert op Curaçao, moet alle steun krijgen”, vindt de ondernemersvereniging. ,,Men had ook voor een ander land kunnen kiezen.”
Bovendien heeft het eiland die steun van buitenlandse investeerders heel hard nodig om weer op te krabbelen uit de economische crisis en wereldwijde prijsstijgingen als gevolg van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. VBC: ,,Hoe houden we onze gezondheidszorg en ons sociaal stelsel in stand? Hoe verbeteren we het niveau van het onderwijs? Dat en veel meer, wordt een enorme uitdaging met een stagnerend bevolkingsaantal van 150.000 inwoners en zonder substantiële en duurzame economische groei.” Daarom zijn juist meer investeerders, zoals Sandals, nodig. Het resort zorgt bijvoorbeeld voor nieuwe banen en dus inkomen voor medewerkers en hun gezinnen, genereert deviezen voor het betalen van geïmporteerde producten en diensten en spekt de kas van het land via allerlei vormen van belastingen.
PAR-Statenlid Quincy Girigori bracht zaterdag in het Antilliaans Dagblad naar voren dat veel van de klachten die hem ter ore kwamen te maken hebben met de mentaliteit van een medewerker. ,,Ik denk dat we als samenleving dat moeten erkennen en daaraan moeten werken”, zei Girigori. Ook de VBC vindt het tijd voor wat ‘soul searching’. ,,We moeten beseffen dat onze manier van handelen een grote belemmering is voor de vooruitgang van ons land.” In dat kader is het belangrijk dat zowel de particuliere sector als de overheid investeert in de vorming van het lokale personeel. Want werknemers moeten niet alleen hun vaardigheden ontwikkelen, maar ook ‘de juiste houding hebben om service te kunnen geven die voldoet aan het wereldwijde niveau’.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).