Courtyard by Marriott betreurt uitlatingen SBAB-inspecteur

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dat drie van de vier arbeiders op het terrein van Courtyard by Marriott Curaçao illegaal aan het werk zijn, is niet waar. Inspecteur Angelo Pichardo van Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) heeft het project en daarmee het eiland onterecht in een negatief daglicht geplaatst.

marriottDat zegt Alberto Da Costa Figueira, directeur van CMC Real Estate, de naamloze vennootschap onder wiens leiding de bouw van het project wordt uitgevoerd. Da Costa Figueira benadrukt dat zijn bedrijf zelf geen arbeiders in dienst heeft. Wij werken op basis van contracten met aannemers. De werknemers in de bouw hebben een arbeidsverband met die aannemer of een onderaannemer. Da Costa Figueira is met name verbolgen over het feit dat SBAB-inspecteur Pichardo spreekt van een ‘nieuwe modus operandi’ waarbij arbeiders in Colombia een arbeidsovereenkomst aangaan en dan als toerist naar Curaçao komen. Volgens Pichardo wordt op die manier de afdracht van belasting en sociale premies omzeild. De directeur van CMC Real Estate vindt het kwalijk dat de inspecteur dergelijke ‘nonsens’ naar buiten brengt voor de camera’s van TeleCuraçao en TV Direct. ,,Het slaat echt nergens op”, zegt Da Costa Figueira. ,,In het contract met de aannemer is opgenomen dat zij moeten voldoen aan de wet- en regelgeving.” CMC Real Estate controleert ook of dat gebeurt, maar incidenteel, bijvoorbeeld als met een nieuwe aannemer in zee is gegaan. Da Costa Figueira: ,,Wij zijn geen SBAB.”
Op de Facebookbeelden van TeleCuraçao en TV Direct was gisterochtend te zien dat op de bouwplaats aan de Pater Euwensweg in Otrobanda een grootschalige controle plaatsvond door een multidisciplinair team van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het Korps Politie Curaçao en de SBAB. Inspecteur Pichardo zegt op camera dat 75 procent van de werknemers niet op Curaçao staat geregistreerd en dat bovendien een constructie is bedacht, waardoor Curaçao afdrachten aan belastingen en sociale premies misloopt. ,,Daarop moeten we de werkgever aanspreken”, zegt Pichardo. ,,Dit kan niet.”
CMC Real Estate-directeur Da Costa Figueira vindt op zijn beurt dat de SBAB-inspecteur ‘te ver is gegaan’ met zijn uitspraken. Gisterochtend rond 10.00 uur zouden ongeveer 25 arbeiders met een busje naar de Immigratiedienst zijn vervoerd. Da Costa Figueira: ,,Op dit moment werken dagelijks meer dan 150 arbeiders op de bouwplaats. Dus die drie illegalen op elke vier medewerkers, klopt sowieso niet. Bovendien gaat het in de meeste gevallen om mensen die ter plekke niet gecontroleerd konden worden, omdat zij bijvoorbeeld vergeten waren een kopie van een werkvergunning mee te nemen. ,,Dat inspecteur Pichardo zo hoog van de toren blaast, steekt des te meer, want terwijl de projectontwikkelaar er alles aan doet om aan alle wet- en regelgeving te voldoen, schiet de overheid van haar kant juist enorm tekort. Het duurt zes tot acht maanden voordat een werk- en verblijfsvergunning wordt afgegeven”, zegt Da Costa Figueira. ,,Dan gaat iemand die een gezin te onderhouden heeft wel eens zonder vergunning aan de slag. De lange wachttijd maakt mensen kwetsbaar en werkt in de hand dat zij geëxploiteerd worden en voor weinig geld gaan werken.”
Het is niet de eerste keer dat er een controle plaatsvindt op het terrein van Courtyard by Marriott. Da Costa Figueira: ,,Wij hebben altijd alle medewerking verleend door de gevraagde informatie te geven. Dat zullen we ook nu doen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.