‘Alert blijven op wateroverlast door staart systeem’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Voor Curaçao geldt woensdagavond vanaf 23.00 uur code oranje. Het gevaar van een storm met veel wind en windstoten is geweken. De avondklok blijft tot 4.00 uur donderdagochtend van kracht omdat later op de avond en in de nacht toch nog veel regen kan vallen.

PisasTijdens de derde Relato di Dia woensdag om 20.30 uur heeft Albert Martis, directeur van de Curaçaose Meteorologische Dienst, uitgelegd dat de storing weliswaar voorbij is getrokken, maar dat de staart van het systeem nog voor veel regen kan zorgen op Curaçao. ,,Dat kan vanavond laat of vannacht gebeuren. Daar moeten we nog alert op zijn”, zei Martis. Vandaar dat code rood is ingetrokken, maar nog wel code oranje van kracht is voor slecht weer. Om 23.00 uur woensdagavond zijn ook de shelters weer opgeheven. De scholen op Curaçao blijven donderdag nog gesloten.
Premier Gilmar Pisas (MFK) herinnerde nog eens aan de gevolgen van de storm Tomas in 2010. ,,Toen werden we ook verrast door de staart van de storm”, zegt Pisas. ,,Op straat was het druk toen hevige regenbuien alsnog voor problemen zorgden. In de omgeving van het Advent Ziekenhuis bijvoorbeeld was toen veel wateroverlast. Dat willen we nu voorkomen en daarom blijft de toke de keda tot 4.00 uur in de ochtend gelden.”
Premier Pisas zei dat Curaçao ‘een gezegend land is’. De storing probeerde precies boven de ABC-eilanden tot storm uit te groeien door een oog te vormen, maar werd daarin gehinderd vanwege de weersomstandigheden bij Venezuela. ,,We moeten dankbaar zijn, als je ziet wat er over zee voorbij is getrokken”, vindt Pisas.

Veel regen tot 20.00 uur
De registratie van de Curaçaose Meteo laat zien dat er woensdag 29 juni in één dag veel regen is gevallen. Op Bándabou in de omgeving van Soto werd 58,4 millimeter (mm) geregistreerd, bij Savonet 37,8 mm en op Santa Maria 40 mm. Bij Curaçao International Airport viel 30,9 mm regenwater, bij Sun Valley 36,6 mm en rond het Spaanse Water 35,2 mm. In Klein Kwartier (27 mm) en Steenrijk (24 mm) bleef het wat droger. Maar ook daar viel nog veel regen, want normaal gesproken valt in de hele maand juni een dergelijke hoeveelheid hemelwater. In juni 2021 bijvoorbeeld 22,5 mm en 23,4 mm in juni 2020.

CMC terug naar normaal
Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft woensdagavond laten weten dat donderdag alle personeel weer volgens de normale uren aan het werk gaat. Medewerkers van de polikliniek en de afdeling planning zullen contact opnemen met patiënten van wie een operatie, behandeling of poliklinische afspraak werd afgezegd. Deze patiënten worden opnieuw ingeroosterd. Vanaf vrijdag zal het ziekenhuis weer alle gebruikelijke zorg verlenen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).