Staten wil CBCS-president in parlement

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Staten van Curaçao is niet te spreken over het feit dat Centrale Bank-president Richard Doornbosch heeft geweigerd om Financiënminister Javier Silvania (MFK) te assisteren tijdens de parlementsvergadering over een zaak die juist de Centrale Bank aangaat: de cyberaanval op de CBCS.

cbcsDe vergadering over dit onderwerp werd daarom geschorst en op de regering is een dringend beroep gedaan ervoor te zorgen dat Doornbosch er bij de hervatting een volgende keer wél bij is. ,,Dat eisen wij”, zei fractievoorzitter Amerigo Thodé van de grootste coalitiepartij MFK.
,,Gebrek aan respect voor de Staten”, vindt hij. De fractie neemt het ‘heel serieus’ en noemt het een ‘zeer kwalijke zaak’ dat de president van de CBCS niet is ingegaan op het verzoek van de bewindsman om hem bij te staan in het parlement. ‘Schandalig’ en ‘onacceptabel’, noemt Thodé het wegblijven. Niemand staat boven de Staten, de volksvertegenwoordiging, vindt hij.
Overigens is Doornbosch wel bereid de vragen van het parlement te beantwoorden. De president laat in een brief aan Silvania weten ‘uiteraard beschikbaar’ te zijn om ‘na de vergadering een schriftelijke bijdrage te leveren’ aan de beantwoording van de vragen die zijn gesteld.
Zo ver is het gisteren niet gekomen. Ook de grootste oppositiepartijpartij, PAR, stemde in met de schorsing. Vlak daarvoor had de minister verslag gedaan van welke stappen hij heeft ondernomen in verband met de cyberaanval, die op zondag 5 september werd bekendgemaakt.
Silvania onthulde gisteren dat het de regering was die op basis van verkregen inlichtingen contact had opgenomen met de Centrale Bank en deze geïnformeerd had over een mogelijke hack. Daarna heeft de CBCS de minister van Financiën op de hoogte gesteld van de eerste indrukken van het onderzoek naar de aanval. Over het eerste deel, dat het de regering was die de Centrale Bank waarschuwde, heeft de CBCS tot nu toe niet naar media en buitenwereld gecommuniceerd.
Begin november heeft Doornbosch, aldus Silvania, de bewindsman laten weten dat de integriteit van het betalingssysteem niet is aangetast, dat de aanval geen gevolgen heeft gehad voor de bij de CBCS onder toezicht staande financiële instellingen en dat de Centrale Bank nog over alle data beschikt.
In september en oktober heeft de minister diverse contactmomenten gehad met de raad van bestuur en raad van commissarissen. Zo vroeg Silvania de RvC om verslag te doen van de gebeurtenissen en getroffen maatregelen. Op uitnodiging van de RvB woonde hij samen met zijn collega-minister van Financiën van Sint Maarten een presentatie bij, waarna hij de RvC vroeg of dit een goede weergave was van de gepresenteerde feiten.
Het is onbekend wanneer de geschorste vergadering wordt voortgezet en ook hoe de CBCS-topman reageert op het dringende verzoek om in de Statenzaal de minister te assisteren tijdens de vergadering met het Curaçaose parlement.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).