Chata: In september daling bezettingscijfers verwacht

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Hospitalityvereniging Chata blikt blij en tevreden terug op de hotelbezettingscijfers van augustus. Juli liet al een hogere bezettingsgraad zien ten opzichte van dezelfde maand in 2019, vóór de coronaperiode. Maar nu toont ook augustus 2021 positieve cijfers.

toerismeEn hoewel de bezettingscijfers lager zijn dan augustus 2019, is Chata tevreden over een hoger gemiddeld dagtarief en opbrengst per beschikbare kamer. ,,De sector is zeer tevreden dat de grotere hotels eindelijk een sterk herstel laten zien na een negatief eerste helft van dit jaar”, aldus Chata.

In augustus 2021 had Curaçao een hotelbezetting van 70,6 procent. Ten opzichte van 2020 (32,6 procent) is dit een forse stijging van 116,4 procent. Als echter gekeken wordt naar de bezettingsgegevens pre-Covid-19 (augustus 2019), is dit een lichte daling van 5,7 procent. Het gemiddelde dagtarief steeg ook met 37,3 procent ten opzichte van 2020, tot 180,39 dollar. In vergelijking met augustus 2019 is dit ook een stijging van 16 procent. Wat betreft de inkomsten per beschikbare kamer wijzen cijfers op een enorme stijging van 197,2 procent ten opzichte van 2020. Van 42,88 dollar in 2020 naar 127,42 dollar in 2021. Zelfs vergeleken met de periode voor covid is de omzet per beschikbare kamer met 9,3 procent gestegen.

Voor september wordt echter een daling in de bezettingscijfers verwacht. Er is nu al met de aanvang van het laagseizoen een daling waarneembaar, maar toch houdt Chata hoop voor het laatste half jaar van 2021. ,,Het is belangrijk om de verspreiding van het virus onder controle te houden. Curaçao moet immers ‘code geel’ behouden. In dit kader is het belangrijk dat Curaçao voor Nederland en de CDC weer op een lager risiconiveau terechtkomt”, aldus Chata.

Met de digitale coronapas die binnenkort beschikbaar wordt voor Curaçao, pleit de hospitalityvereniging voor hetzelfde beleid als in Europa en de VS en merkt in dit kader op dat steeds meer landen volledig gevaccineerde reizen accepteren met weinig tot geen tests, omdat reizen voor plezier na covid niet zo eenvoudig is als het voorheen was. ,,Nu Curaçao extra testen heeft om de verspreiding van de deltavariant te beperken, denkt de sector dat het mogelijk is om volledig gevaccineerde reizigers naar ons eiland te laten komen. Het is belangrijk om een goede beslissing over dit onderwerp te nemen zodra een evaluatie is uitgevoerd met betrekking tot het aantal volledig gevaccineerde toeristen dat positief test na de derde dag antigeentest.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).