Nu meer aandacht voor jachtenbusiness

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Raad van Ministers (RvM) heeft woensdag een plan geaccordeerd voor de ontwikkeling van verschillende havens van Curaçao met het doel de jachtenbusiness op het eiland te promoten.

piscaderabaaiDat heeft minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling (MEO) gisteren bekendgemaakt. Hij benadrukte dat economische ontwikkeling nu met de coronaviruspandemie en de crisis die daarmee gepaard gaat, belangrijker dan ooit is. Bij economische ontwikkeling moet er volgens de bewindsman een aantal vragen gesteld worden, namelijk: waar we zijn, waar we willen zijn, hoe we daar komen en welke instrumenten we gaan gebruiken om dat te bereiken. In dit kader heeft MEO verschillende ‘building blocks’ geïdentificeerd waarbij wordt gefocust op investeringssectoren en -gebieden. Eén van deze building blocks is de export, een ander is het uitbreiden en versterken van de actieve en werkende gemeenschap. Verder wordt ook gefocust op het creëren en stimuleren van ‘enablers’.
Wat betreft de export is de nationale exportstrategie ontwikkeld, waarin zes belangrijke pilaren zijn opgenomen: technologie van informatie; haven en maritieme diensten; onderwijs; internationale financiële dienstverlening; toerisme; en creatieve industrie. ,,We focussen ons nu op de haven en maritieme diensten en zijn in dit kader gisteren als Raad van Ministers akkoord gegaan met de jachtenstrategie en het bevorderen van de jachtenbusiness op Curaçao”, vertelde Martina. Om de mogelijkheden uit te zoeken en deze vervolgens uit te werken, is er een taskforce in het leven geroepen, bestaande uit vertegenwoordigers van CPA, ROP, CTB en MEO.

Curaçao is gezegend met verschillende havens. Martina noemde er gisteren een aantal: te Spaanse Water, Piscadera, Kabakuchi, Santa Martha en Zakitó. ,,We beginnen dus niet bij nul. Verschillende van deze havens zijn bovendien al ontwikkeld”, aldus de minister van Economische Ontwikkeling.
Om de strategie voor jachten meteen ten uitvoering te kunnen brengen, zijn twee belangrijke havens uitgekozen voor ontwikkeling. Het gaat om de haven van Zakitó en die van Santa Martha. Wat betreft de laatstgenoemde haven ligt er al een ontwerp klaar over hoe deze moet worden ontwikkeld om het gereed te maken voor de ontvangst van jachten, vertelde Martina.
Om de strategie tot een succes te maken, zijn er een aantal belangrijke factoren die een rol spelen, namelijk: regulatie en procedures; marketing en promotie; infrastructuur en yachting; diensten voor ondersteuning en onderhoud; management en controle; en beleid. ,,De taskforce is met al deze punten bezig”, vertelde de minister, die verder aangaf dat de strategie een investering - zowel publiek als privaat - zal vergen van 26,3 miljoen gulden. De business zal daartegenover een bijdrage leveren aan het toeristisch product van Curaçao, zal 300 banen - zowel directe als indirect - genereren en zal op jaarbasis een groei van het bruto binnenlands product van 0,4 procent betekenen. ,,Dit is een nieuwe kans voor ons. Zeker in tijden van orkanen kunnen jachten naar Curaçao komen. Wij zijn een safe haven; bij ons zijn de jachten veilig”, aldus Martina tot slot.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).