Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Voor de vierde keer dit jaar is afgelopen weekeinde het situatiebord voor de USS Erie Memorial langs de Koredor bij Piscadera vernield. Dat maakt initiatiefnemer van het monument en ‘Tweede Wereldoorlog op Curaçao’-deskundige Allan van der Ree bekend. erie,,Nog geen maand nadat deze gedenkstukken met politieke leuzen beklad waren, is nu het nieuwe situatiebord, dat op 13 februari van dit jaar onthuld werd door admiraal Graig Faller en de Amerikaanse consul op Curaçao, Margareth Hawthorne, totaal vernield. De geplande ‘Battle-Tour’ van vandaag naar het Erie-monument voor enkele Amerikaanse cruisetoeristen is afgelast uit schaamte om de gedenkplaats op deze manier te tonen aan deze belangstellende toeristen”, aldus Van der Ree. Hij legt uit: ,,Dit mooie situatiebord was door het Amerikaanse consulaat gedoneerd, zodat passerende mensen konden lezen wat er op die dag van 12 november 1942 is gebeurd. Een heftig stuk Curaçaos-Amerikaanse Tweede Wereldoorlog-geschiedenis, waar onder andere verteld wordt hoe dit Amerikaanse Navy-schip, de USS Erie, als bescherming van het Nederlands-Curaçaose konvooi getorpedeerd werd door de Duitse onderzeeër, de U-163. De Stichting Battle-Station Blaauw, Force Curaçao 1942 - die ter nagedachtenis van dit incident en de gevallen zeelieden, enkele jaren geleden, een groot meerblok op de exacte plaats heeft gezet, waar de USS Erie ten onder ging, na te zijn getorpedeerd op het rif - is op dit moment in overleg met het Amerikaanse consulaat om het bord te vervangen met een bord van ‘hufterproef’ materiaal.”
Op dinsdag 12 november om 17.30 uur zal de stichting een korte ceremonie houden ter ere van de gevallen zeelieden. Het is dan precies 77 jaar geleden dat de USS Erie is getorpedeerd. De stichting vraagt om dan naar het monument op de Koredor te komen met een bloem, die als symbool in zee geworpen mag worden ter ere en afscheid van de gevallenen, die een zeemansgraf kregen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.