Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Voor PdVSA heeft de Isla-raffinaderij op Curaçao ‘een lage prioriteit’, citeert S&P Global Platts een hoge functionaris van staatsonderneming Petróleos de Venezuela (PdVSA) in Caracas.

pdvsaDe anonieme bron: ,,De productie van ruwe olie in Venezuela is enorm teruggevallen. In dit scenario heeft het sturen van ruwe olie naar Curaçao weinig zin, vooral als daarbij rekening wordt gehouden met het feit dat PdVSA de producten van Curaçao niet kan verkopen in verband met de sancties.”
Begin deze week publiceerde S&P Global Platts een artikel onder de kop ‘Curaçao refinery nears financial collapse on lack of PdVSA crude’. Het medium is aanbieder van gespecialiseerde informatie over energie(markten) en grondstoffen. Het geldt wereldwijd al jaren als een gezaghebbende nieuwsbron.
S&P Global Platts had blijkbaar al kennis van PdVSA’s voornemen om de Isla-raffinaderij in juli te ‘reactiveren’. Dit moet echter wel gebeuren met olie van derden, schrijft verslaggever Richard Rubin. Hij verwijst naar een recente bijeenkomst van de Isla-bonden (PWFC en Apri, red.) met Manuel Quevedo, minister voor Oliezaken van Venezuela en als president de hoogste baas van PdVSA.
De bron, die bij die bijeenkomst in Caracas aanwezig was maar nadrukkelijk niet bij naam genoemd wil worden, wordt aldus aangehaald: ,,PdVSA moet de beslissing nemen om zo’n 3 miljoen vaten ruwe olie te sturen om cashflow te genereren en daarmee de kosten van september tot en met december te kunnen betalen; of er moet 60 miljoen dollar worden overgemaakt om aan het leasecontract te voldoen en claims te voorkomen.” De functionaris vervolgt: ,,Zo niet, moet Isla zich op overmacht beroepen en faillissement verzoeken. De raffinaderij is nu volledig verlamd.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.