Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Ondanks het feit dat de illegale vuilstort bij Dam Pretu bekend is bij verschillende organisaties, wordt het niet meegenomen in de schoonmaakplanning van illegale vuilstorting.”

F02 OP Illegale dump niet schoonDat meldt Selikor nadat MAN-Statenlid Giselle Mc William vorige week melding maakte van de professioneel uitgegraven illegale vuildump aan de oostkant van het eiland.
Selikor geeft aan op de hoogte te zijn van de meeste vuildumps op Curaçao. Aan de hand van deze locaties wordt elk jaar een schema gemaakt waarbij de bekende dumpplekken worden schoongemaakt. ,,Vanuit Selikor is er geen actie voor deze specifieke locatie maar wel vanuit het X-Team. Zij zijn bekend met deze situatie en zijn bezig om het een en ander te onderzoeken”, aldus Judeska de Palm, woordvoerder van Selikor. Het X-Team is een officiële werkgroep ter bestrijding van zwerfaval, illegale storting en andere milieudelicten waarbij diverse organisaties en overheidsinstellingen, inclusief Selikor, samenwerken. Dit samenwerkingsverband is in het leven geroepen om toe te zien op de naleving van milieuwetgeving. ,,Wij weten van de illegale vuildump, maar wij kampen momenteel met een meldingsachterstand van zes maanden. Alle samenwerkende instanties en organisaties hebben structureel personeelstekort. We doen ons best, maar wat kunnen we doen met te weinig mensen? We kunnen hierdoor helaas niet zoveel als we eigenlijk zouden willen”, vertelt Clifford de Lannoy, woordvoerder van het X-Team. Volgens De Lannoy hebben de meldingen waarbij mensen op heterdaad betrapt kunnen worden op het schenden van de milieuwetgeving voorrang op andere meldingen. ,,Wij gaan dus eerder af op een melding waarbij we iemand kunnen beboeten dan dat we gaan patrouilleren op bekende dumpplekken. Het is algemeen bekend dat wij niet betaald worden voor overwerk. Dit is een van de redenen dat alle instanties te weinig personeel beschikbaar hebben. Hierdoor moeten we prioriteiten stellen. We gaan wekelijks wel op pad om de gemelde zaken aan te pakken, maar door het personeelstekort kunnen we helaas niet genoeg doen aan handhaving en preventie”, aldus De Lannoy. Afgelopen weken heeft het X-Team wel een aantal successen geboekt in de wijk Montana. Het X-Team heeft een grote actie gehouden om de wijk vrij te maken van rotzooi zoals autowrakken. Het doel van de actie is om zo de achterstallige achterstand op de weg per wijk weg te werken. De Lannoy: ,,Mensen die voor overlast zorgen in de buurt waren al begonnen met opruimen voor het X-Team op de stoep stond. De mensen wisten dat we zouden komen en boetes zouden uitdelen. Op die manier werkt de actie preventief. We zullen hierna steeds een andere wijk aanpakken, totdat we alle wijken hebben gehad”.
De Lannoy roept iedereen op illegale vuilstort te blijven melden via het centrale nummer 08000877.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.