Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Vandalen hebben het USS Erie-monument aan de Koredor beklad met een tekst tegen de Amerikaanse president Donald Trump.

monument Allan van der Ree van Stichting Battle-Station Blaauw die het initiatief nam om het monument indertijd te plaatsen, staat er verslagen bij, zo is op een YouTube-filmpje te zien, gemaakt door Dick Drayer. De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Zita Jesus-Leito (PAR) loopt ook even langs. ,,Dit is te gek voor woorden”, stelt zij.
Het is overigens niet de eerste keer dat het monument kapot gemaakt is. In juli 2017 was het ook al doelwit van vandalen. En dat was toen de tweede keer in enkele maanden. Het monument werd beschadigd door stenen.
,,Er zitten op dit moment veel Amerikaanse toeristen in de omliggende hotels. Zij lopen hier langs en zullen het niet snappen”, aldus Van der Ree. Hij legt uit dat het oorlogsmonument voor het schip de USS Erie, het feit herdenkt dat dit vóór Piscadera getorpedeerd werd door een Duitse onderzeeër op 12 november 1942. De kapitein van de Erie zette het zwaargehavende schip op het Rif van Piscadera en redde daarmee nagenoeg de gehele bemanning met uitzondering van zeven opvarenden die het leven verloren bij de inslag van de torpedo. ,,De Erie voerde een konvooi schepen aan. Weliswaar ging de Erie ten onder, maar daarmee werd de rest van het konvooi, waar ook Curaçaoënaars meevoeren, gered”, zo legt Van der Ree uit. Nog steeds met ongeloof vervolgt hij: ,,Wat heeft dit met Trump te maken?” Op de vraag of dit te maken kan hebben met het Curaçaose aanbod als hub te dienen voor humanitaire hulp aan Venezuela, stelt Van der Ree: ,,Ik ga daar geen uitspraak over doen. Ik houd me bij de geschiedenis.” Zijn doel en dat van zijn stichting is immer het uitdragen van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en dan voornamelijk de rol hierin van de Amerikanen die op Curaçao bij Blauwbaai gelegerd waren. Vandaar de naam Stichting Battle-Station Blaauw. In een eerder interview in deze krant vertelt hij dat Curaçao tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de belangrijkste leveranciers van brandstof was en dat de Duitsers de toevoer vanuit de raffinaderij wilden stoppen met hun onderzeeboten. Omdat de Nederlandse Defensie te zwak was, werden daarom Amerikaanse mariniers op Curaçao gestationeerd. De stichting heeft ook een klein museum ingericht waar allerhande artefacten die Van der Ree heeft gevonden tentoongesteld worden met daarin zelfs een stalen plaat van het oorlogsschip USS Erie.
In april 2017 was het dan zover dat Van der Ree het monument daadwerkelijk kon plaatsen. De Koninklijke Marine op Curaçao deed een schenking in de vorm van een drie ton wegend betonnen meerblok aan de Stichting Battle-Station Blaauw, waarop een gedenkbord bevestigd werd. Afgelopen week werd het monument nog bezocht door de commandant van de US Southern Command, admiraal Craig Faller, die een beleefdheidsbezoek bracht aan Curaçao.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.