Argus: Venezolaans staatsoliebedrijf heeft geen belang bij exploiteren raffinaderij
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - PdVSA is niet langer geïnteresseerd in de Isla-raffinaderij op Curaçao, maar kan niet zonder de opslagcapaciteit bij Bullenbaai.

bullenbaaibmoedtHet Venezolaanse staatsoliebedrijf hoopt dan ook na 2019 nog toegang te houden tot de Curaçaose terminal. Dat bericht Argus Media. De internationale energienieuwssite heeft die informatie van anonieme bronnen waaronder een hoge ambtenaar bij het Venezolaanse ministerie van Energie en een medewerker van de grootste olieterminal in Venezuela.
Het leasecontract met PdVSA loopt op 31 december 2019 af en Refineria di Kòrsou (RdK) onderhandelt op dit moment met het Amerikaanse bedrijf Motiva over de exploitatie van de raffinaderij, de CRU-centrale (Curaçao Refinery Utilities) en de olieterminal bij Bullenbaai.
Volgens de ambtenaar die Argus Media citeert heeft het Venezolaanse staatsoliebedrijf geen enkel commercieel of financieel belang meer bij het exploiteren van de raffinaderij, maar heeft het wel dringend de olieopslagcapaciteit bij Bullenbaai nodig. ,,PdVSA is niet in staat om de hoeveelheid ruwe olie aan te voeren die Isla nodig heeft, kan zich niet veroorloven om die olie te importeren via andere leveranciers en heeft niet de financiële middelen om zelfs de nominale productiecapaciteit te behouden.”
Maar Bullenbaai is een belangrijke schakel in de export van de Venezolaanse olie. De ambtenaar spreekt van een ‘kritieke overslag-hub’. De Venezolaanse olie die in de Curaçaose terminal is opgeslagen, wordt van hieruit verder verscheept naar bijvoorbeeld China, India en Cuba. De exportoperatie van PdVSA zou een flinke deuk oplopen zonder de toegang tot Bullenbaai, voorspelt een medewerker van de grootste olieterminal in Venezuela in José. ,,In eigen land is er onvoldoende capaciteit wat betreft terminals en opslag om een potentieel verlies van toegang tot Curaçao te compenseren.” De schade wordt enigszins beperkt als PdVSA een beroep kan blijven doen op de opslagruimte die wordt gehuurd op Aruba, Bonaire en Sint Eustatius.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.