Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Fundashon Skol Humanista na Papiamentu (FSHP) is deze week gestart met de conferentie Konstruyedo Futuro (de toekomst bouwen) op de University of Curaçao (UoC).

fshp

De minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Marilyn Alclalá-Wallé (PAR), die de officiële opening deed, heeft daarbij de school en vooral het moedertaalonderwijs erkend. Zij heeft het instituut geprezen voor de volharding in het oprichten van een Papiamentstalige school en een tweetalige school Engels-Papiaments voor het voortgezet onderwijs.
,,We zijn ons allemaal bewust van de belangrijke rol van de moedertaal in het onderwijs. Een goede basis in de moedertaal, geeft kinderen de tools om gemakkelijker andere talen aan te leren. De moedertaal draagt ook bij aan een betere persoonlijke en sociale ontwikkeling. Leren begint niet op school, maar thuis en vaak in de moedertaal. Daarom moet het Papiaments een meer geïntegreerde plek krijgen binnen het onderwijs”, aldus de minister.
Bij de conferentie is door Oswin Martina stilgestaan bij vier belangrijke personen die aan de wieg hebben gestaan van de oprichting van de school in het Papiaments en die er nu niet meer zijn, te weten Frank Martinus Arion, Eric La Croes, Renny Maduro en Philip Nieuw.
De middelbare school had ook een keynotespreker uitgenodigd in de persoon van de Canadees James Cummins. Hij is de laatste jaren co-onderzoeker geweest van een grootschalig onderzoek getiteld (vertaald, red.): ‘Van geletterdheid naar multi-geletterdheid: het ontwerpen van een leeromgeving voor een kennisgeneratie in de nieuwe economie’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.