Van een onzer verslaggevers

Kralendijk/Willemstad - Het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhillips heeft beslag laten leggen op de eigendommen van PdVSA bij Bopec op Bonaire.

Bopec

Dit werd gisteren door het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) bevestigd, nadat geruchten de gemoederen op het eiland al een paar dagen bezighielden.ConocoPhillips kreeg op 25 april in een claimzaak tegen de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA 2,04 miljard dollar toegewezen door de International Chamber of Commerce (ICC). Het bedrag is een compensatie voor de onteigening en nationalisering van twee olieprojecten van het bedrijf door Venezuela in 2007. De uitspraak van de ICC is bindend, maar de Kamer heeft geen juridische machtsmiddelen om betaling door PdVSA af te dwingen.Omdat het in diepe financiële problemen verkerende staatsoliebedrijf de claim niet kan betalen hebben de Amerikanen beslag laten leggen op Venezolaanse olie buiten de grenzen van het land, zoals bij olieterminal Bopec op Bonaire dat eigendom is van PdVSA. Volgens Het Financieele Dagblad zou ook de terminal op Sint Eustatius de dupe zijn van deze zaak. En ook Bullenbaai op Curaçao loopt dat risico. Het enige dat de woordvoerder van Isla, Earl Balborda, hier gisteren over wilde zeggen is dat ‘Bopec en de Isla los van elkaar staan’.Wat betreft Bonaire zou de beslaglegging geen direct gevolg hebben voor de productie van elektriciteit op het eiland. ,,In de tanks op het terrein van Bopec zit ook brandstof van ContourGlobal (CGB), de producent van elektriciteit op Bonaire. Deze voorraad is eigendom van CGB en valt buiten het beslag”, zo legt het OLB uit. In goed overleg zouden afspraken zijn gemaakt met de deurwaarder, waardoor CGB vandaag ongehinderd kan bijtanken uit de voorraadtank bij Bopec. De voorraad in de tank van Bopec is volgens CGB voldoende om Bonaire de komende twee weken van elektriciteit te voorzien. Het OLB zegt toe dat CGB de komende dagen met PdVSA, Bopec en ConocoPhillips gesprekken zal voeren over het vervolg van leveringen. Ook het bestuur van het OLB zelf zal de komende dagen benutten om in nauw overleg met de betrokken ministeries in Den Haag eventuele alternatieve levering van brandstof voor CGB klaar te zetten en met tot een duurzame oplossing te komen.Begin dit jaar, toen Bopec dreigde te sluiten, is er een plan gemaakt om ContourGlobal ook van brandstof te kunnen voorzien. Mogelijk zou de Nederlandse overheid ook deze noodscenario’s kunnen gebruiken. Op de website <I>Oilprices.com<I> verscheen zaterdag nog een uitgebreid interview met jurist Jay Auslander over de schuldencrisis in Venezuela, dat in totaal een betalingsachterstand heeft van 50 miljard dollar. Beslaglegging is volgens hem moeilijk aan het publiek uit te leggen, omdat het de bevolking van Venezuela treft, die het al zo moeilijk heeft. Als PdVSA ten onder gaat heeft het land helemaal geen inkomsten meer. Volgens de website hebben crediteuren tot op heden nog geen beslag gelegd op olie uit Venezuela, maar lopen PdVSA en de regering van president Nicolás Maduro wel het risico dat dat gebeurt.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).