Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - De vrijheid van iedere persoon is verbonden aan de vrijheid van een ander. In de geschiedenis zijn we hier vaak mee geconfronteerd, en zeker ook tijdens de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen sindsdien.

dodenherdenking Dat waren de woorden van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens de Dodenherdenking. ,,Vandaag, op de Herdenkingsdag, staan we stil bij degenen die gedurende de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen in de afgelopen decennia met hun leven voor onze vrijheid hebben betaald”, aldus de minister-president. ,,Hoewel deze rots klein is, konden we tijdens de Tweede Wereldoorlog niet aan de zijlijn staan en toekijken terwijl broeders in het Koninkrijk in eigen land gegijzeld werden.” Zelfs wanneer het erop lijkt dat het gevaar ver van ons vandaan is, moeten we niet stil blijven of ons afzijdig houden, zo sprak Rhuggenaath. ,,Zelfs wanneer wij zelf niet bezet zijn, moeten we anderen helpen bevrijden. Hoewel ons land zelf niet bezet werd, heeft de dreiging tegen vrijheid ons ook geraakt en hadden we ook helden die zich hebben aangesloten bij de nobele verzetsstrijd. In totaal hebben toen 165 mensen van de Nederlandse Antillen hun leven verloren omdat zij opkwamen voor wat juist is. Op de een of andere manier hebben zij zich verzet.” Gisteren werd overal in het Koninkrijk der Nederlanden stilgestaan bij de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen en vredesmissies die in decennia daarna volgden. Ook op Curaçao wordt dit ieder jaar traditiegetrouw gedaan met een kranslegging bij het monument bij het Waaigat. Gouverneur Lucille George-Wout deed dit namens het Nederlandse Koninkrijk en de premier namens de regering en het gehele Curaçaose volk. De commandant van de Koninklijke Marine en van het Vrijwilligerskorps Curaçao hebben namens de respectievelijke instanties een krans gelegd; zij werden opgevolgd door vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en familieleden van de slachtoffers. Later werden een tweede herdenkingsceremonie georganiseerd bij de Militaire begraafplaats aan de Roodeweg.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.