Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De 76-jarige Philip ‘Fifi’ Nieuw, een begrip in het onderwijs en de vakbeweging op Curaçao, zou vandaag uit het ziekenhuis worden ontslagen.

philipnieuw2

Gisterochtend overleed hij echter geheel onverwacht aan een hartaanval.,,Een uur daarvoor sprak ik hem aan de telefoon, hij klonk heel opgewekt, energiek”, zegt boezemvriend Errol Cova. ,,We hadden het even over het onderwijsproject waar we aan werkten. Fifi wilde dat we elkaar snel weer zouden ontmoeten om dit verder te bespreken. Morgen, zodra ik thuis ben…” Cova slikt, geëmotioneerd: ,,Dat mijn beste vriend er niet meer is, zo ineens, het is nauwelijks te bevatten.” Ruim zestig jaar waren ze vrienden, sinds ze elkaar leerden kennen op het Radulphus College. Philip Nieuws ouderlijk huis stond aan de Santa Rosaweg. Errol Cova woonde in Suffisant, waar ook de toekomstige vrouw van Nieuw opgroeide. ,,Zijn vrouw en mijn vrouw raakten ook bevriend, we kwamen veel bij elkaar over de vloer”, zegt Cova. ,,Fifi en ik, we waren als broers. Wat hebben we niet gedeeld… Goede momenten, maar ook verdrietige. Het verlies van zijn dochter, door een verkeersongeluk, dat heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. We spraken er na al die jaren nog over.”Wat Fifi voor vriend was? ,,Trouw, oprecht”, zegt Cova, ,,En actief. Hij onderhield de vriendschap, met zorg en aandacht.” Een edel mens, zo omschrijft Cova zijn vriend. ,,Hij was plichtsgetrouw, ook in zijn werk zeer gedisciplineerd, gestructureerd. Is altijd door blijven studeren; als hoofd van het Sint Pauluscollege in Groot Kwartier volgde hij de opleiding Pedagogiek, werd leraar aan de Pedagogische Akademie op Curaçao, en blééf studeren. Dat hield hem mentaal scherp.” Lerarenvakbond VLC - tegenwoordig Sitek - kreeg Cova als voorzitter en Nieuw als penningmeester. Beiden namen zitting in het bestuur van de stichting KPEK, die zich richt op verbetering van de kwaliteit van het onderwijs op Curaçao. En Fifi Nieuw was heel actief in het bestuur van de Fundashon pa Skol Humanista na Papiamentu. Curaçao heeft met het heengaan van Philip ‘Fifi’ Nieuw een onderwijsspecialist en sociaal bewogen man verloren, zegt Cova, die het onderwijsproject waar hij met Nieuw aan werkte in een later stadium in naam van zijn overleden vriend zal presenteren. ,,Als het voltooid is.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.