Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het X-team gaat drones inzetten bij de opsporing van milieuovertredingen, waaronder het dumpen van bouwafval, huisraad en dode dieren.

drones Dat heeft minister van Gezondheid, Natuur en Milieu, Suzy Camelia-Römer, gistermiddag bij de presentatie van het X-team in Fort Amsterdam bevestigd.
De drones zullen worden ingezet op plaatsen waar regelmatig afval wordt gedumpt, zoals langs de weg van Brievengat naar Playa Kanoa en de route van het strand naar Ronde Klip, alsook Koraal Tabak, Sint Joris en richting Fuik. De beelden die de drones opleveren, zijn ‘een begin van bewijs’ en dienen ‘als basis voor het opsporingsonderzoek van politie en justitie’, aldus Camelia-Römer.
De minister erkent dat het voor de politie niet mogelijk is om te bekeuren op basis van een kenteken, daarvoor ontbreekt in Curaçao de wetgeving. ,,Hier wordt aan gewerkt, er is een wetsvoorstel in de maak om kentekenaansprakelijkheid in te voeren. Vooralsnog blijft opsporingsonderzoek gericht op de persoon die de overtreding begaat en volgens de wet strafbaar is.”
De drones kunnen bijdragen aan het traceren van verdachten, aldus de minister, die een beroep doet op de gemeenschap om het X-team te helpen. ,,Als iemand ziet dat er langs de weg vuil gedumpt wordt, stuur ons een app! Met foto’s. Of een video. Help ons de daders te pakken.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.