Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De zonnepanelen van de zonne-energiecentrale van Aqualectra zullen grotendeels op de daken van de loodsen van de Vrije Zone bij Nieuwe Haven worden geïnstalleerd.

zonvrijezone
Dat zegt minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling (MEO) desgevraagd. Daarnaast komen er panelen op de gebouwen van het nutsbedrijf zelf die in de toekomst geconcentreerd liggen rond de Dokweg.
In december vorig jaar werd de aanbesteding voor de bouw van de zonne-energiecentrale afgesloten en in januari zou een selectie van maximaal tien leveranciers van zonnepanelen naar het eiland komen om de daken te inspecteren. De aanbestedingsprocedure is uitbesteed aan DNV GL, een van de grootste certificatie-instellingen ter wereld, ook wel bekend als Kema Laboratories. Volgens minister Martina is de evaluatie van de geselecteerde partijen in de laatste fase en zal binnenkort de keuze worden gemaakt voor de meest geschikte partij die heeft ingeschreven, de ‘preferred bidder’.
Het gaat om de installatie en het onderhoud van een zonnepark van zo’n 10.000 tot 15.000 vierkante meter, ofwel ongeveer 40.000 zonnepanelen. Curaçao Industrial & International Trade Development Company (Curinde) beheert de vrije zones bij de haven en de luchthaven en het Industriepark Brievengat. De ‘Economische Zone Haven’, zoals het gebied op de website van Curinde wordt aangeduid is ‘een omheind bedrijfspark met een oppervlakte van 23 hectare vlak bij de Curaçaose containerhaven’. ,,Het bezette oppervlak is bijna honderdduizend (91.000) vierkante meter. Op dit moment zijn er meer dan 100 handelaren in de zone actief.”
Minister Martina kan niet zeggen welke afspraken zijn gemaakt tussen Aqualectra, Curinde en de zonnepanelenfabrikant die de opdracht gaat uitvoeren. December vorig jaar zei Aqualectra-directeur Darick Jonis in gesprek met het Antilliaans Dagblad dat het nutsbedrijf de daken zou huren voor een prijs per vierkante meter. ,,De huur dient als vergoeding voor het risico van schade aan daken in geval van een calamiteit”, zei Jonis destijds.
Met de beschikbare capaciteit aan zonne-energie zal het verbruik van fossiele brandstof door Aqualectra afnemen. De stroom die via de zonnepanelen wordt opgewekt, zal direct aan het net worden geleverd. In de toekomst zal Aqualectra ook energie opslaan.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).