Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Donderdagavond ontstond brand in het fakkelsysteem van de catcracker van de Isla-raffinaderij. Dat gebeurde tijdens het opstarten van de installatie. Er vielen geen gewonden.

fakkelisla2
De brand bij de fakkel van de catcracker ontstond omstreeks 23.15 uur nadat in het systeem twee stoffen, waaronder gasoline, terecht waren gekomen. ,,Een vuurbal viel vanaf de top naar beneden”, zegt Henny Cornelia, woordvoerder van Refinería Isla. ,,Die kon in ongeveer vijf minuten worden geblust door onze eigen brandweerlieden. Alleen al omdat de brand daar niet meer gevoed werd.” Maar ook de fakkelconstructie zelf vatte vlam. Het vuur in de top was tegen 3.30 uur in de ochtend uitgebrand.
De catcracker zelf is niet beschadigd, maar het opstartproces is in verband met de veiligheid gestopt totdat duidelijk is hoe er vloeistof in het fakkelsysteem kon komen. Want dat is uitsluitend bedoeld voor het verbranden van gassen. Cornelia: ,,We onderzoeken nu wat er precies is mis gegaan.” Juist tijdens het opstarten van de installatie is de vlam extra groot vanwege een overmaat aan gassen. Gisteren was nog onduidelijk of de fakkelconstructie schade had opgelopen.
De catcracker was vanaf november vorig jaar buiten werking en kon weer worden opgestart nadat de inspecteur van het Stoomwezen vorige week toestemming gaf aan Curaçao Refinery Utilities (CRU) om een boiler die gereviseerd moet worden tot 8 maart in gebruik te houden. Daarmee zou de levering van stoom voorlopig gegarandeerd zijn en de raffinaderij na maanden weer bepaalde halffabricaten kunnen produceren. ,,Dat kan dus nog niet”, zegt Cornelia. ,,Dat betekent verlies voor het bedrijf.”
Cornelia benadrukt dat het opstartproces al in een vergevorderd stadium was op het moment dat de brand uitbrak. ,,Je kunt een uitstoot van katalysator krijgen, maar alles was zonder problemen verlopen. De plant draaide al.”
Zodra er duidelijkheid is over de schade aan het fakkelsysteem en over wat er is misgegaan, wordt de installatie opnieuw opgestart. ,,Het is van belang dat we de catcracker snel in gebruik kunnen nemen, omdat de boiler van CRU vanaf 8 maart in revisie gaat”, aldus Cornelia.
In een persbericht laat Refinería Isla weten dat de buurtbewoners geen overlast van stank hebben gehad door de brand en dat er voldoende gas, gasoline, kerosine en diesel beschikbaar is voor levering aan de lokale markt.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).