Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Marine-onderzoeksinstituut Carmabi heeft een belangrijke rol gespeeld bij een grootschalig koraalonderzoek vanuit de Universiteit van Amsterdam (UvA), waardoor nu koraalrifrestoratie op grote schaal mogelijk is.

koraalrifrestauratie Dat blijkt uit een onlangs verschenen artikel op de website van de UvA.
De techniek houdt een nieuwe zaaimethode in. Eerst worden er koraallarven gezaaid op een speciaal ontworpen substraat dat zichzelf stabiliseert en aan het koraal hecht via natuurlijke processen. (Dit gebeurt in artificiële omstandigheden, red.). Na een aantal weken tot maanden worden deze zogenoemde ‘zaai-units’ gezaaid op het koraalrif door ze simpelweg in spleten te steken. Deze zaaimethode bespaart volgens het artikel 90 procent van de tijd en een beperking van de materiaalkosten tot een derde deel.
Want, zo wordt door de UvA uitgelegd: ,,Tot nu toe werd de restauratie met de hand uitgevoerd door duikers, die elk stukje koraal of elke koraallarve apart moesten vastzetten. Dit is zeer kostbaar en tijdrovend werk. Het transplanteren van 10.000 individuele koralen kost enkele honderden tot duizenden manuren per hectare. Dit terwijl koraalrifdegradatie plaatsvindt op een oppervlakte van honderd tot duizenden vierkante kilometers.”
Aan het project heeft een team van internationale onderzoekers deelgenomen, waaronder Valérie Chamberland en Mark Vermeij van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (Ibed) van de UvA. Vermeij is directeur geweest van Carmabi. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.
Het onderzoeksteam verzamelde koraallarven op Curaçao die werden verspreid door koloniën van het zogenoemde ‘golfbal’-koraal (Favia fragum). ,,Kort na het verzamelen werden de koraallarven geplaatst op een speciaal ontworpen tetrapod-vormig substraat gemaakt van cement”, vertelt Chamberland, zij leidde het veldonderzoek op Curaçao als onderdeel van haar promotieonderzoek bij het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica aan de UvA.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.