Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De OK-afdeling van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft een eigen magazijn. De twee ruimtes vlak bij de operatiekamers waarin ongeveer 2.000 items zijn opgeslagen, werden gisteren feestelijk geopend.


sehosDe materialen staan in rekken en zijn voorzien van een codering: in een opslagkamer de steriel verpakte materialen, in de andere kamer de overige materialen. Elk item wordt direct gescand als het binnenkomt en evenzo als het weggaat. ,,We hebben nu een veel beter zicht op wat we wel en wat we niet hebben. We kunnen daardoor operaties beter inplannen”, zegt Miriam Mercera-Wawoe, hoofd Operatiekamer (OK). ,,We kunnen ook zien wat snel weggaat en wat niet.” Het OK-magazijn is ondergebracht in de vroegere beddencentrale die al jaren niet gebruikt werd. Er kan een voorraad voor een maand worden opgeslagen.
,,State-of-the-art”, zegt financieel directeur Elvis Thode over het geautomatiseerde systeem voor voorraadbeheer waarmee wordt gewerkt. ,,Je weet op elk moment precies wat je in huis hebt. Dat was voorheen niet zo, dan werd pas later verwerkt wat uit- en inkwam, dus was er altijd een vertraging wat betreft de gegevens over de aanwezige voorraad.” Binnen het ziekenhuis zijn er twaalf decentrale magazijnen. Het OK-magazijn is als eerste geautomatiseerd omdat het van groot belang is te weten of materiaal voor een operatie ook werkelijk aanwezig is. Op basis van prioriteit volgen andere afdelingen, zoals de spoedeisende hulp en hartkatheterisatie. De volgende stap is de koppeling van het systeem aan de zorg die wordt geleverd aan een patiënt. Thode: ,,Een knieprothese bijvoorbeeld. Die wordt dan niet alleen gescand maar ook geregistreerd op naam van de patiënt.”
Het systeem voor voorraadbeheer van de OK in het Sehos wordt straks ook gebruikt in Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Scheper: ,,Het is onderdeel van het verbeterplan van de hele afdeling.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).