Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De hoofdstad van Curaçao moet eind 2018 of begin 2019 een informatiecentrum krijgen met betrekking tot werelderfgoed. Dat zei de directeur van Stichting Monumentenzorg Curaçao, Marcel Dennert, gisteren tijdens een persconferentie, waar stil werd gestaan bij het 20-jarig jubileum van Willemstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

werelderfgoedTwee locaties die voor het informatiecentrum in aanmerking komen zijn Huize Sebastopol en de oude politiepost Molenplein in Otrobanda. Dat eerste pand is dit jaar door de stichting aangekocht voor restauratie en het andere was om diezelfde reden al langer in bezit van Monumentenzorg. ,,We praten al jaren over een werelderfgoed-informatiecentrum. Verschillende gebouwen en programma’s van eisen zijn voorbijgekomen, maar we hebben nog nooit gezegd: daar gaan we het doen. Nu zeggen we dat wel”, aldus Dennert. ,,Waarom deze locaties zo interessant zijn? Omdat ze heel makkelijk bereikbaar zijn voor lokaal publiek. Ze hebben een eigen parkeerterrein. Liggen vlakbij de cruisepieren, dus ook voor toeristen makkelijk bereikbaar. En het ligt in de Werelderfgoedstad Willemstad.”
Welke van de gebouwen het gaat worden, moet nog blijken. Eerst moeten de gebouwen geschikt gemaakt worden voor het realiseren van een dergelijk centrum. Daar moet uiterlijk januari een plan voor op tafel liggen, zodat kan worden getoetst welke ruimte in welk gebouw het meest geschikt is en er uiterlijk in maart een definitief besluit genomen kan worden. Het is dan de bedoeling dat het informatiecentrum eind 2018 of begin 2019 open kan.
Het centrum moet een plek worden waar informatie te verkrijgen is over Willemstad als Werelderfgoedstad. Maar het Monumentenplatform (alle spelers in gebouwd erfgoed, inclusief VVRP) wil er ook aandacht besteden aan de negen andere werelderfgoed-sites van het Koninkrijk, zoals bijvoorbeeld de Waddenzee, Schokland en de Van Nellefabriek. Daarnaast moeten een aantal onderwerpen worden uitgelicht, bijvoorbeeld in de vorm van audiovisuals, met betrekking tot de zorg voor monumenten. Ook hoopt het informatiecentrum klassen te kunnen ontvangen om zo ook het onderwijs meer te betrekken bij de monumentenzorg. Mogelijk kunnen er ook wandelroutes vanuit het centrum vertrekken, door de stad.
Het realiseren van een informatiecentrum zou volgens de directeur van Stichting Monumentenzorg erg belangrijk kunnen zijn in de doelstelling bewustwording te creëren over het belang van werelderfgoed. In dat kader werd eerder dit jaar al een dossier gemaakt over in welke mate in het onderwijs aandacht wordt besteed aan werelderfgoed. Daarnaast is een informatiefolder ‘It’s all about the heritage’ samengesteld en is er dit jaar door ProMo een Open Monumentendag georganiseerd. Als kers op de taart werd drie weken geleden een internationale conferentie georganiseerd, die druk werd bezocht door een internationaal publiek. Ook minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Zita Jesus-Leito richtte zich nog even tot de pers. Ze vertelde dat ze in aansluiting op de internationale werelderfgoed conferentie een mini-conferentie heeft gehouden met de Nederlandse delegatie van Werelderfgoed.nl. Zij zijn mee geweest op een trip naar de westelijke plantages, waarvoor een nominatiedossier wordt aangelegd om ook deze door Unesco te laten erkennen als werelderfgoed. Het gaat daarbij om Ascencion, Savonet, Knip en mogelijk ook San Juan. Hier wordt al langer aan gewerkt en deze werkzaamheden zullen worden voortgezet.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.