Schotte: Kosten voor achterstallig onderhoud 300 miljoen dollar
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een team bestaande uit internationale experts en rampencoördinator Lesley Fer moet een assessment maken van de veiligheidssituatie bij de Isla-raffinaderij.

 

assessmentisla

Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren in de Staten bekendgemaakt.
De reden voor het assessment is een technische audit van eerder dit jaar waarbij het achterstallig onderhoud aan de installaties van de raffinaderij naar voren is gekomen. Op grond van de bezorgdheid om de veiligheid bij de Isla is besloten om aanvullend onderzoek aldaar te laten doen. De kosten voor het achterstallig onderhoud zouden in de laatste fase van het leasecontract met PdVSA bij de eindafrekening verrekend kunnen worden, zo liet Rhuggenaath weten.
Het technisch rapport over de Isla is in mei in opdracht van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) opgesteld. De overheids-nv onderzoekt in hoeverre PdVSA verantwoordelijk kan worden gesteld voor het niet plegen van onderhoud. Als dat nodig is, kan het overheidsbedrijf daarvoor naar de rechter stappen, aldus de minister-president, die eraan toevoegde dat hij daarmee instemt. De premier vermeldde dat RdK in gesprek is met PdVSA, en noemde een kort geding als een van de alternatieven. Het technisch rapport is al een tijd geleden naar de Isla gestuurd maar daar is formeel nog niet op gereageerd.
Rhuggenaath beantwoordde in de vergadering de vraag van oppositieleider Gerrit Schotte (MFK) waarom hij als regeringshoofd niet meer haast maakt met de aanpak van de potentiële risico’s bij de raffinaderij. Het antwoord van de premier was dat hij de kwestie met kalmte tegemoet treedt. ,,Misschien heerst de indruk dat wij niet bezig zijn, maar wij willen voorkomen verwarring en paniek te zaaien”, aldus Rhuggenaath. ,,Tegelijkertijd moet de regering de regels van corporate governance naleven. De directie van RdK is verantwoordelijk, de Raad van Commissarissen moet toezicht houden”, zo legde hij uit.
Het kabinet houdt rekening met allerlei scenario’s, zoals de mogelijkheid dat de levering van gas of brandstof niet gegarandeerd kan worden. Voor dat soort gevallen heeft de regering een noodplan en is er overleg met RdK en Curoil, aldus de minister-president. Curoil liet vorige week al weten voor de levering van brandstof niet meer afhankelijk te zijn van de Isla-raffinaderij.
In de eerste en tweede ronde haalde Schotte delen uit de technische audit aan. De coalitiepartijen hadden dit rapport niet in hun bezit. De kosten voor achterstallig onderhoud aan de raffinaderij bedragen 300 miljoen dollar, aldus Schotte. De oppositieleider verklaarde ook dat het rapport er melding van maakte dat er bij 12 installaties een onveilige situatie is met het potentiële risico voor brand, explosie en vernieling van de omringende installaties als gevolg hiervan.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).