Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,De regering van Eugene Rhuggenaath heeft de Non Disclosure Agreement met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) geschonden op het moment dat het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) vertrouwelijke informatie naar de media heeft gelekt.”

guangdong Dat schrijft ceo Bingyan Chen van GZE op 3 november in een brief aan premier Rhuggenaath (PAR).
De brief lijkt een ultieme poging van GZE om de aandacht van het echte probleem af te wenden, namelijk het feit dat het Chinese bedrijf tot nu niet heeft voldaan aan de vereiste due diligence. ,,Wij hebben kennisgenomen van de acties van het MDPT, bijvoorbeeld het lekken van vertrouwelijke informatie over de DD (due diligence, red.) aan de nieuwsmedia en de publiekelijke verklaring in de nieuwsmedia dat de regering op zoek is naar een andere partner om GZE te vervangen. Deze actie om onvolledige informatie over de DD van GZE naar de media te lekken terwijl het overleg tussen GZE en het MDPT nog gaande is, is een schending van de getekende Heads of Agreement en de Non Disclosure Agreement. Het zorgt voor onnodige verwarring en paniek onder het publiek”, zo schrijft Chen.
Wanneer het om investeringen van miljarden gaat waarbij er van het land (Curaçao, red) geen bankgarantie wordt gevraagd, dan is de consistente steun van de regering en de continuïteit van beleid zonder meer essentieel voor de investeerders en de banken, aldus GZE. ,,De actie van het MDPT brengt ernstige schade toe aan het vertrouwen van deze investeerders en wij kunnen maar moeilijk begrijpen wat het doel daarvan is.”
Een ander opvallend kenmerk van de brief is dat GZE het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA medeverantwoordelijk houdt voor het feit dat CCIEE (China Center for International Economic Exchanges) de kapitaalinvestering van het Chinese bedrijf nog niet kan goedkeuren. ,,Door het gebrek aan samenwerking van PdVSA en bepaalde essentiële documenten zal het tijd nemen voordat de kapitaalsinvestering door CCIEE wordt goedgekeurd.”
In de brief aan Rhuggenaath tovert GZE een nieuwe partner tevoorschijn om tegemoet te komen aan de urgente vereisten van het MDPT. Deze partner, te weten Baota Petro-Chemical Group Ltd, wordt belast met de DD en met de officiële verklaring dat GZE financieel in staat is om het project uit te voeren. ,,Om tegemoet te komen aan de urgente eisen van het MDPT om de DD af te ronden en voor de bevestiging van de financiële capaciteit om het project uit te voeren, introduceert GZE Baota Petro-Chemical Group Ltd, voor zaken die te maken hebben met investeringen, wijzigingen en de exploitatie.” Baota wordt aangeduid als een privaat petrochemisch bedrijf met een vermogen dat de 10 miljard dollar overschrijdt. ,,Maar belangrijker nog: haar procedure voor het goedkeuren van investeringen is veel simpeler en sneller.” GZE schrijft binnen enkele dagen de bevestiging te hebben van de deelname van Baota. Chen verwijst Rhuggenaath voor meer informatie naar de website van Baota.
De vraag dringt zich op waarom GZE niet eerder dit bedrijf inschakelde voor de due diligence. De due diligence werd zoals deze krant gisteren in een uitvoerige analyse schreef na het tekenen van de MoU en de daaropvolgende HoA handig erbuiten gelaten en werd pas later in de Addendumafspraken weer toegevoegd.

 


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).