Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Papiamentstalige kranten La Prensa en Ultimo Noticia maken zeer moeilijke tijden door en de kans bestaat dat beide de jaarwisseling niet mee zullen maken. Dat zei hoofdredacteur Mariano Heyden van La Prensa gisteren in het radioprogramma Analyse op Paradise FM.

kranten
Heyden, die onlangs de prestigieuze Boeli van Leeuwenprijs 2017 won, was tijdens het interview openhartig en expliciet over de sombere toekomst van genoemde kranten. Hij vreest dat voor beide nog dit jaar het doek valt.
Na het overlijden van wijlen eigenaar/directeur August Adolf ‘Chicho’ Jonckheer in april dit jaar zijn de erven - zijn kinderen waaronder Willem ‘Billy’ Jonckheer - aandeelhouder geworden van de dagbladen, maar zij willen er volgens Heyden zelf niet mee verdergaan. Er wordt al maanden gezocht naar een koper, vertelde de hoofdredacteur van La Prensa, maar intern is in feite al meegedeeld dat het heel spoedig einde verhaal zal zijn.
Vooral La Prensa is een lang bestaande uitgave. Al 86 jaar en oorspronkelijk als Spaanstalige krant. De Kamer van Koophandel meldt dat Uitgeverij ‘De Pers’ nv, zoals La Prensa officieel heet, in december 1957 werd opgericht. Ultimo Noticia nv werd volgens het KvK-handelsregister opgericht in juni 1982. Bij allebei de vennootschappen staat Chicho Jonckheer nog altijd ingeschreven als enige directeur/bestuurder. Zijn naam staat ook nog in de colofons; in Ultimo Noticia met een kruis ervoor.
De bekende journalist Heyden nam in gesprek met radioverslaggeefster Ana van Leeuwen geen blad voor de mond en sprak zonder terughoudendheid over de dreigende spoedige sluiting van middagkrant La Prensa en mogelijk ook ochtendkrant Ultimo. Ze worden gedrukt bij drukkerij De Stad, waar overigens alle dagbladen van Curaçao van de persen rollen. Curaçao telt nog zes andere dagbladen: Antilliaans Dagblad, Èxtra, Vigilante en Bala in de ochtend en Amigoe en Nobo ’s middags.
De aandeelhouders van La Prensa en Ultimo Noticia wilden gisteren nog niet reageren, maar geven aan vandaag met een verklaring te zullen komen. Wel wordt aangegeven dat Heyden geen deel uitmaakt van het management, waarmee wordt bedoeld dat hij niet van alles op de hoogte is.
Heyden, die ook al jaar en dag zelf een dagelijks radio-interviewprogramma heeft - Perspektiva bij Curom/Z-86 - liet zich gisteren bij Analyse kritisch uit over de media in zijn algemeenheid en behoorlijk pessimistisch over de traditionele reguliere media, die zwaar te lijden hebben van ongecontroleerde sociale media.
Er zijn naar zijn vaste overtuiging diverse mediahuizen die het financieel uiterst zwaar hebben en nauwelijks kunnen overleven. Dat geldt voor bepaalde radiozenders, waarvoor sluiting als het zwaard van Damocles boven het hoofd hangt, maar ook voor televisiestations. Heyden noemde met name CBA TV en ook TeleCuraçao zou kampen met te weinig reclame-inkomsten, zelfs op primetime rond het journaal TeleNotisia om acht uur ’s avonds.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).