Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Fatima School heeft vorige week vrijdag als eerste het Papiamentstalige kinderboek ‘Oso chikí i e oso blanku’ gekregen van Fundashon Material pa Skol (FMS).

robkelder2

Aishel Statie van FMS en de schrijver van het boek Rob Kelder overhandigden dertig exemplaren aan groep 7 van de school.
‘Oso chikí i e oso blanku’ is een vertaling van ‘Klein beertje en de witte beer’ van Kelder. Een fabel met een moraal, dat - vaak moeilijk te bespreken - actuele onderwerpen op een luchtige manier behandelt. FMS heeft het boek nu vertaald naar de moedertaal van Curaçao en heeft er ook een lesbrief bij gemaakt, waarin aan de hand van opdrachten dieper kan worden ingegaan op diverse thema’s uit het boek. Dit moet onderwerpen als bijvoorbeeld klimaatverandering en discriminatie op een eenvoudige manier inzichtelijk en bespreekbaar maken.
Het kinderboek gaat over Klein Beertje die in het bruine berenbos een aangespoelde witte ijsbeer vindt. Het witte beertje, IJslien, wordt door Papa Beer, Mama Beer en Klein Beertje in hun hol opgevangen. Maar de andere bruine beren uit het bos accepteren de witte beer niet. Samen met Meester Beer, proberen Papa Beer en Klein Beertje ervoor te zorgen dat IJslien in het bos mag blijven. Ook de klimaatverandering komt aan bod, want de ijsbeer is weggegaan uit haar eigen gebied door het smelten van het poolijs. Meester Beer en de andere kinderberen bedenken iets om dit fenomeen te verhelpen. Het boek is geïllustreerd met geschilderde afbeeldingen.
Begin dit jaar hebben alle scholen al tien Nederlandstalige boekjes aangeboden gekregen. Nu zullen alle scholen voor funderend onderwijs op Curaçao dertig exemplaren van de Papiamentstalige editie van het kinderboek krijgen, dankzij de sponsoring van de Rotary Club of Curaçao. De boeken zijn in beide talen verkrijgbaar bij FMS en de lokale boekwinkels.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).