Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Premier William Marlin heeft het ontslag van zijn kabinet aangeboden aan gouverneur Eugene Holiday. Dit gebeurde nadat een meerderheid van acht Statenleden gisteren in een vergadering een motie van wantrouwen tegen Marlin en vijf ministers had aangenomen.


William MarlinAfgelopen maandag was het al duidelijk dat het voortbestaan van kabinet-Marlin aan een zijden draad hing toen een nieuwe meerderheid in de Staten werd gevormd die wel akkoord gaat met de voorwaarden voor hulp uit Nederland.
Holiday zal het ontslag van Marlin in beraad nemen in afwachting van de vorming en installatie van een interim-kabinet. Marlin heeft ook een conceptlandsbesluit aan de gouverneur overhandigd om verkiezingen uit te schrijven en de Staten eind januari 2018 te ontbinden. Marlin heeft van de gouverneur de opdracht gekregen in het belang van Sint Maarten de lopende zaken af te handelen totdat er een besluit is genomen over het aftreden van de regering. Vandaag zal de gouverneur een eerste consultatieronde houden om de mogelijkheden voor de vorming van een interim-kabinet te onderzoeken.
De ondertekenaars van de motie stellen in de considerans dat premier Marlin voor, tijdens en na het passeren van orkaan Irma ernstig in gebreke is gebleven als hoofd van het rampenteam. Ook nemen zij het de premier kwalijk dat hij met zijn confronterende opstelling ervoor zorgt dat het bergafwaarts met het eiland gaat in plaats van dat er vooruitgang wordt geboekt. Dit heeft serieuze gevolgen voor het volk van Sint Maarten. Dit is overduidelijk het geval in de impasse die er is ontstaan tussen het land en Nederland over de voorwaarden die gekoppeld zijn aan de hulp voor wederopbouw van het eiland.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).