Van een onzer verslaggevers

Willemstad - ,,Het uitgeven van een eigen nationale digitale munt heeft veel voordelen, waaronder het betrouwbaar maken van het bezitten van een digitale munt in je mobiele telefoon, of online via je computer, voor de gemiddelde burger.”

digimuntDat zegt Thomas Domhoff. Bitcoin Curaçao, een groep lokale en internationale specialisten binnen de financiële technologie die maandelijks bijeenkomt, richt zich op de zogeheten ‘Initial Coin Offerings’, ook wel ICO’s genoemd.
Op dit moment zijn er wereldwijd ruim 50 grote ICO’s actief, en net als bij ‘Initial Public Offerings’ (IPO’s) voor aandelen, kan iedereen zich inschrijven om nieuwe digitale munten te kunnen bezitten.
De wereld van digitale munten zoals bitcoin, ethereum en ripple is voor het overgrote deel van de mensen onbekend. ,,Dat geldt ook voor de nationale Centrale Banken,” zegt Domhoff. ,,De onderliggende technologie, blockchain, vinden de meeste mensen uiterst moeilijk te begrijpen, omdat het niet ‘tastbaar’ is. De meeste landen en hun Centrale Banken hebben zelfs geen wetgeving op het gebied van financial technology en zaken zoals digitale munten.”
Vaak wordt geprobeerd om via interpretaties van ‘ouderwetse regels’ deze producten onder toezicht te brengen. Meestal zonder succes, vervolgt Domhoff, omdat het toezichthoudende model traag met de snelle veranderingen in fintech kan omgaan, en de toezichthouders zelf ook niets of heel weinig weten van de materie.
Enkele eilanden in de regio hebben dit opgelost door groepen onafhankelijke specialistische teams op het gebied van fintech te creëren en te koppelen aan hun ministeries van Financiën of Economische zaken. ,,Met deze innovatieve aanpak zijn Singapore, en in de regio, Barbados, Bermuda en Trinidad sterke leiders op het gebied van cryptocurrencies en bitcoin exchanges aan het worden.”
De specialisten van de Curaçaose groep gingen bij de laatste bijeenkomst in op de manier waarop de onderliggende blockchain-technologieën deze uitgiftes mogelijk maken, legt Domhoff uit. ,,Wat de praktische applicaties van digitale munten of digitale tokens kunnen zijn, en hoe al deze munten in toekomstige e-wallets gebruikt worden.”
Het faciliteren van bitcoin exchanges, en het home-basen van ICO’s, vereist speciale wet- en regelgeving en zal evenveel impact hebben als de traditionele trust die voor de regio bracht tussen de jaren 1950-1990, meent de specialist. ,,Eilanden die meedoen zullen flink kunnen meegroeien met hun digitale financiële sector.”
De fintech-ontwikkeling versterkt vaak de tegenstellingen in de generaties, weet Domhoff verder te vertellen. ,,De oudere generaties die op dit moment aan de financiële of politieke top staan, begrijpen de ontwikkeling niet en zien dit als bedreigend. Maar weten ook dat technologie niet te stoppen is. De jongere generatie negeert de oude modellen en creëert haar eigen digitale wereld, met digi-sociale relaties. Er is weinig interesse in het traditionele verenigingsleven, de rol van gewone financiële instellingen en het wel en wee in de dagelijkse politiek.”
Bitcoin Curaçao bevindt zich naar zijn zeggen ‘tussen deze twee werelden’ en bestaat uit zowel specialistische leden die wat dichterbij de oudere generatie staan als jongere leden. Allen hebben praktische en bewezen ervaring op het gebied van fintech.
,,Er wordt getracht een brug te slaan naar de praktische uitvoerbaarheid van bepaalde technologische applicaties. Een concreet voorbeeld hiervan is het feit dat alle digitale munten op dit moment geen toezicht genieten.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).