Van een onzer verslaggevers 
Willemstad - Op Curaçao is er geen kentekenaansprakelijkheid. Dat betekent dat snelheidsovertredingen niet administratief bestraft kunnen worden aan de hand van een flitsfoto.  


cameraBoetes moeten persoonlijk aan de overtreder worden overhandigd. De politie kan daardoor uitsluitend fysiek verkeerscontroles uitvoeren en zal in voorkomende gevallen de achtervolging moeten inzetten om een snelheidsovertreder of dronken chauffeur staande te houden en te beboeten. 
Kentekenaansprakelijkheid bestaat binnen het Koninkrijk uitsluitend in Nederland en op Aruba. Daar wordt niet meer gekeken naar wie er heeft gereden, maar naar wie de eigenaar is van de wagen. 
Op Curaçao rijdt een groot aantal bedrijfswagens rond, variërend van vrachtwagens, pick-ups, bestelwagens, tourbussen en jeeps. Bij invoering van kentekenaansprakelijkheid worden de eigenaren van deze voertuigen verantwoordelijk voor het rijgedrag van de persoon die de wagen heeft bestuurd. En tevens voor het wel of niet dragen van de gordel, door zowel de chauffeur als de bijrijder; op een flitsfoto is te zien of de inzittenden van de wagen een gordel om hebben. De flitsfoto is genoeg bewijs om de overtreding vast te stellen. 
De politie en het Openbaar Ministerie kunnen momenteel niets met een flitsfoto. De politie heeft zelfs niet de beschikking over de foto’s die op de Helmin Wiels Boulevard genomen worden van auto’s die met meer dan 60 kilometer per uur de camera’s passeren. Politiewoordvoerder Reginald Huggins heeft aangegeven dat de politie nog geen foto’s heeft gezien, en dat de camera’s op de Helmin Wiels Boulevard niet in verbinding staan met de strong room van de politie in Rio Canario. Daar bekijkt een speciaal politieteam dagelijks beelden van camera’s die elders op het eiland staan opgesteld, onder meer rond het Brionplein en bij Penha in Punda. 
In oktober 2016 is de toenmalige minister van Justitie door de Raad van Ministers gemachtigd om te tekenen voor de tweede fase van het project van cameratoezicht. En in november vorig jaar is hiervoor opnieuw getekend met Inspur, het Chinese bedrijf dat de camera’s levert en de installatiewerkzaamheden verricht. Inspur kreeg van Curaçao een order voor camera’s ter waarde van 5,4 miljoen gulden. 
In maart van dit jaar informeerde de destijds demissionair minister van Justitie Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) de Staten dat het project cameratoezicht vier fasen kent en dat de plaatsing van verkeerscamera’s onderdeel uitmaakt van de tweede fase. Martina benadrukte dat de geïnstalleerde camera’s naar behoren werken. Ook de monitorroom voor het bekijken van de beelden zou volledig operationeel zijn. ,,De camera’s geven beelden op hoog niveau. Er is reeds resultaat geboekt in de zin dat misdaad werd opgenomen en de beelden vervolgens konden worden gebruikt om zaken op te lossen”, zo verklaarde Martina. De huidige minister van Justitie, Quincy Girigorie (PAR), is niet bereikbaar voor commentaar.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).