Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Contact met mensen die vanuit Colombia naar Curaçao reizen, kan leiden tot verspreiding van mond- en klauwzeer (MKZ) op het eiland, met gevaar voor geiten, schapen, varkens en koeien.

mkz Aldus de waarschuwing van de Veterinaire Dienst die grondige controle van alle passagiers van vliegtuigen en schepen uit Colombia adviseert. Het ministerie van Financiën, verantwoordelijk voor de douane, en justitie, belast met Immigratie, hebben samen met Curaçao Airport Partners (CAP), Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) en Curaçao Ground Handling Services overleg gehad met luchtvaartmaatschappij Avianca, die vluchten uitvoert tussen Bogota en Curaçao. Bogota is niet alleen de hoofdstad van Colombia, maar ook van het district Cundinamarca waar momenteel de meeste MKZ voorkomt.Passagiers moeten bij aankomst op Curaçao dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als bij een uitbraak van hondenziekte of Parvo: schoenen desinfecteren, de zolen met name, kleding wisselen en handen wassen. Dit in geval iemand voor vertrek uit Colombia in contact is geweest met evenhoevigen, zoals rundvee en varkens, schapen, herten en geiten. Omdat MKZ, veroorzaakt door een virus, zeer besmettelijk is, en via mensen op dieren kan worden overgedragen, is het volgens de Veterinaire Dienst voor alle bezoekers uit Colombia raadzaam schoeisel te desinfecteren. MKZ is een ernstige virusziekte die zich razendsnel kan verspreiden. Besmette volwassen dieren zullen in het algemeen niet sterven aan de ziekte, maar bij jonge dieren komen soms sterftepercentages voor van honderd procent. Er zijn geen geneesmiddelen. De meeste volwassen dieren herstellen na verloop van tijd, de pijnlijke blaren in en rond de bek, op de tong en onderaan de poten verdwijnen doorgaans binnen enkele weken vanzelf. Echter, secundaire infecties kunnen voor blijvende schade zorgen. De ziekte is niet gevaarlijk voor de mens. Er bestaat bij mensen wel een ziekte die lijkt op MKZ: hand-, voet- en mondziekte (HVM). Deze ziekte komt voor bij kinderen en jonge mensen. Het HVM-virus is op geen enkele manier verwant aan het virus dat bij evenhoevige dieren MKZ veroorzaakt. Mensen kunnen wel enkele dagen drager zijn van het MKZ-virus, dit verspreiden en overbrengen op dieren. Indien zich onder passagiers van een vliegtuig of boot iemand bevindt die werkzaam is in een slachthuis in Colombia, zou dit gevolgen kunnen hebben voor de veestapel op Curaçao. Daarom dient de douane op airport Hato en in de haven bij alle bezoekers uit Colombia navraag te doen naar hun contacten met dieren en aanraking van rauw vlees, zo benadrukt de Veterinaire Dienst. Indien MKZ zich op Curaçao manifesteert, zou dit niet de eerste keer zijn: circa veertig jaar geleden werd met de import van koeien uit Colombia al de ziekte op Curaçao verspreid. Vanwege de grote problemen die dit veroorzaakte, besloot de sector voor veeteelt toen zelf te stoppen met de import van runderen uit het buitenland.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).