Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Op Curaçao zou een meldpunt moeten komen waar Venezolanen die hun land ontvlucht zijn zich kunnen melden, zonder de angst opgepakt en teruggestuurd te worden.

sosvenezuela

Dat zegt antropoloog Ieteke Witteveen. Witteveen ondertekende, samen met 16 andere bezorgde Curaçaose burgers, een open brief waarin zij de Curaçaose autoriteiten oproept om actie te ondernemen en niet langer stilzwijgend toe te kijken hoe zich bij onze overburen een ‘humanitair drama’ voltrekt. In de ‘wanhopige oproep’ wijst de groep erop dat ‘ruim 1,2 miljoen legale en ongedocumenteerden uit Venezuela zijn geëmigreerd naar Colombia’ en dat in Chili meer dan 8.000 Venezolanen zijn met een tijdelijk of permanent visum en er 23.000 staan ingeschreven in afwachting van een werkvergunning.Dat is wel wat anders dan op Curaçao. ,,We zijn een klein eiland, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor de toenemende stroom van ongedocumenteerde immigranten, waarvan niemand de aantallen kent”, aldus de briefschrijvers. Witteveen kent persoonlijk verschillende mensen die de ernstige crisis in hun land zijn ontvlucht. ,,Vanwege de bedreigende situatie en het gebrek aan medicijnen en voedsel. Zij leven een onzichtbaar bestaan op het eiland, tot ze worden opgepakt en gedeporteerd. Het lijkt een onmenselijke behandeling.”In plaats van de Venezolanen die naar Curaçao komen als criminelen te behandelen zou er een meldpunt moeten komen, waar zij zich bij aankomst kunnen registreren. ,,Het zijn geen illegalen, maar ongedocumenteerden”, benadrukt Witteveen. ,,Nu hebben de autoriteiten geen zicht op wie wel en wie niet deugt. Met een meldpunt en gericht beleid wel.” Witteveen denkt aan tijdelijke vergunningen maar ook aan het vragen van een klein bedrag aan belasting.Onder de groep die de brief heeft ondertekend bevinden zich onder anderen nog twee antropologen, een journalist, een schrijver, een docent, een webdesigner, een architect en een belastingadviseur. ,,De oproep komt uit solidariteit, uit verdriet eigenlijk”, zegt Witteveen. Volgens de zeventien ondertekenaars van de brief, waarvan er acht een Venezolaanse achtergrond hebben, komen de meeste vluchtelingen uit Falcon. Curaçao heeft een eeuwenlange band met de kuststaat, vanwege migratie, handel en familiebanden. Op het eiland zijn verschillende families die hun wortels zowel in Falcon als op Curaçao hebben, zoals: Curiel, Van Grieken, Henriquez, Pinto, Weber en Senior. ,,We spelen dezelfde tambú en eten dezelfde funchi, dezelfde ayacas en dezelfde keshi yena.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).