Van een onzer verslaggevers

Willemstad - JCI IOBA Curaçao wil het taboe over praten over mentale problemen doorbreken. Mentale problemen komen in de beste families voor maar op Curaçao wordt daar niet open over gesproken.

jcintphysical

Veel mensen leven deze stille strijd binnen hun familie. JCI IOBA Curaçao wil de stilte en het taboe doorbreken met haar campagne Nothing Physical, met de boodschap dat het oké is om over mentale ziekten te praten. Gezinnen kunnen hulp krijgen, maar vaak weten degenen met een mentale ziekte niet dat zij een probleem hebben of weet men niet waar men om hulp kan vragen. Zo lijden zij jarenlang zonder de juiste hulp te krijgen. Het doel van de campagne Nothing Physical is om dit soort situaties te veranderen door binnen de gemeenschap te informeren en te onderwijzen en bewustwording over mentale stoornissen te creëren.Het team van Nothing Physical zal in de eerste maanden, met Rhoda Rosales aan het hoofd, verschillende specialisten en experts laten spreken over het belang van de geestelijke gezondheid op Curaçao. De mensen in de samenleving moeten zich comfortabel genoeg voelen om over hun gevoelens, hun problemen en mogelijke mentale ziekte te kunnen praten. Dit kan alleen plaatsvinden wanneer de gemeenschap accepteert dat er mentale ziekten bestaan en dat mensen die aan een dergelijke ziekte lijden op verschillende manieren kunnen worden geholpen, net zoals dat met fysieke problemen gebeurt. Ondanks het feit dat bepaalde geestelijke stoornissen een lange behandeltijd nodig hebben, kunnen patiënten met de juiste behandeling een stabiel en productief leven leiden. Zoals men voor hartproblemen een specialist bezoekt, dient men met geestelijke problemen ook een specialist in te schakelen voor de juiste behandeling. Punten van aandacht zijn onder meer de gevolgen van niet behandelen en het belang van het zo snel mogelijk starten van een behandeling.Dit jaar zal de campagne Nothing Physical bijvoorbeeld starten met het ‘Mental Hour, waarbij verschillende organisaties worden bezocht om te praten over mentale problemen en hoe die behandeld kunnen worden. Via verschillende communicatiekanalen zal een bewustwordingscampagne worden opgestart, die zal worden afgesloten met een wandelloop waarbij deelnemers hun steun aan personen met een mentale ziekte kunnen uitdragen. De campagne wordt ondersteund op social media als Facebook, Twitter en Instagram onder de naam Nothing Physical.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.