Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Zo goed als alle machines op het terrein van Aqualectra te Mundo Nobo zijn ontmanteld.

mundonobo

De sloop gaat de derde en laatste fase in. Dan gaat het om het verwijderen van materiaal dat mogelijk asbest bevat.Aqualectra-directeur Darick Jonis bevestigt dat er enige vertraging is opgelopen met de sloopwerkzaamheden die in augustus 2015 begonnen en volgende maand klaar zouden moeten zijn. De schoorstenen en bijna alle machines zijn inmiddels afgebroken. Jonis: ,,Vorige week vrijdag is een van de grootste productie-eenheden neergehaald. Nu is het nog een kwestie van opruimen.” Alleen de constructies die mogelijk asbest bevatten staan nog overeind. Het gaat om oud isolatiemateriaal. ,,Het is niet zeker dat we er daadwerkelijk asbest in aantreffen, maar we behandelen het wel alsof dat zo is”, zegt Jonis. ,,We maken het terrein eerst zo goed mogelijk vrij, zodat we rondom de constructies afzettingen kunnen plaatsen.”Volgens de Aqualectra-directeur staan het hoofdgebouw en de twee villa’s op het terrein niet op de slooplijst. De stichting Docomomo heeft in mei 2016 een aanvraag ingediend bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) om de gebouwen aan te wijzen als beschermd monument. In januari dit jaar zei voorzitter Ronny Lobo dat de stichting nog geen reactie had ontvangen maar dat door het verzoek de panden via de monumentenwetgeving nu in ieder geval een voorlopige bescherming hebben. Docomomo beschouwt de gebouwen als ‘industriële monumenten’ die wat architectuur betreft kenmerken hebben van de Miami art-decostijl en meent dat het behoud ervan van groot belang is voor ‘zowel de geschiedenis van de Curaçaose watervoorziening als de historie van de architectuur op het eiland’.Op het fabrieksterrein komt in ieder geval een nieuwe installatie voor omgekeerde osmose (‘reverse osmosis’). Jonis: ,,We zoeken naar een goede en passende oplossing die de toekomstige economische ontwikkeling van het terrein niet in de weg staat. Maar de verkoop en exploitatie heeft op dit moment niet onze prioriteit. We moeten nu eerst de sloop afronden.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).