Gerstenbluth: We willen jonge wetenschappers interesseren

Van een onzer verslaggeversWillemstad - Het Curaçao Biomedical & Health Research Institute (CBHRI) gaat inventariseren welke muggen er voorkomen op Curaçao en Sint Eustatius en welke virussen die overbrengen.

 

izzygerstenbluth

,,Dat willen we nog eens goed in kaart brengen”, zegt epidemioloog en directeur van het instituut Izzy Gerstenbluth.Het project, dat vier jaar loopt, is mogelijk dankzij de steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). CBHRI is nog op zoek naar een jonge academicus biologie, biomedische of moleculaire wetenschappen die op het onderzoek wil promoveren. Vorige week verscheen de vacature voor een onderzoeker in de lokale dagbladen. ,,We hebben al reacties binnen en zijn met name geïnteresseerd in mensen met een Curaçaose afkomst”, zegt Gerstenbluth. Want belangrijker dan de uitkomst van het onderzoek op korte termijn, is dat op langere termijn een structuur wordt opgebouwd die aantrekkelijk is voor hoogopgeleide wetenschappers. NWO financiert drie onderzoeken van het Curaçaose instituut. Gerstenbluth: ,,We hopen dat er door die verschillende projecten een soort kruisbestuiving plaatsvindt en een nieuw elan ontstaat met een goede atmosfeer voor wetenschappelijk onderzoek. De afgelopen jaren zijn veel goede mensen weggetrokken van het eiland. Ons doel is nu om jonge wetenschappers aan te trekken en ervoor te zorgen dat die ook blijven.”De promovendus die uiteindelijk wordt aangetrokken voor het onderzoek naar muggen wacht een grote uitdaging. Duidelijk moet worden welke virussen niet alleen door muggen, maar ook door vogels worden overgedragen op de bevolking. Dat gebeurt door middel van observatie en laboratoriumonderzoek en in samenwerking met de afdeling Viroscience van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. ,,Vangen, testen en detecteren van virussen”, zegt Gerstenbluth. ,,We hebben het steeds over zika, dengue en chikungunya. Maar als het niet een van die drie virussen is, welke dan wel? Dat is wel een beetje als zoeken naar een naald in een hooiberg.” Het onderzoek vindt plaats op Curaçao, het grootste Benedenwindse Eiland, en op Sint Eustatius, vanwege de daar aanwezige fauna en flora. ,,Maar ook omdat het om de Nederlandse Cariben gaat en we gebruik willen maken van de entomoloog op Statia”, zegt Gerstenbluth.In de vacature schrijft CBHRI dat de Dutch Caribbean ‘een potentiële hotspot’ is ‘voor uitbraken van virusziekten’ die verspreid worden door geleedpotige dragers. Het voorspellen ‘van de opkomst, verspreiding en gevolgen van een nieuwe door muggen gedragen infectieziekte vereist diepgaande kennis van de levenscyclus van dat virus, gastheren, de muggen en het samenspel daartussen’. Daarbij spelen lokale gewoontes, klimaat, andere circulerende ziekteverwekkers, genetische factoren en immuniteit een rol. Een nieuwe uitbraak van zika, chikungunya of dengue verwacht Gerstenbluth voorlopig niet. ,,De epidemie is voorbij. Genoeg mensen zijn ziek geweest en immuun. Maar de bevolkingssamenstelling verandert voortdurend en op een bepaald moment zijn er weer zo veel mensen die niet immuun zijn dat er opnieuw een uitbarsting komt van een virus. Zo zal het altijd blijven gaan.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).