Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De stempelkaartactie die door 16 musea van Curaçao op touw is gezet, zal doorlopen tot 1 oktober van dit jaar. De prijzen zullen aan het einde van de Siman di Kultura worden uitgereikt.


Stempelkaartactie museaDe stempelkaart is tijdens de Dia di Museo (18 t/m 21 mei) geïntroduceerd. Wie acht of meer musea bezoekt (en een stempel op de stempelkaart laat zetten), kan de stempelkaart inleveren bij elk deelnemend museum. Onder de inzendingen worden acht prijzen verloot. Wie nog geen stempelkaart heeft, kan die ophalen bij een van de musea die meedoen. De speciale korting die de musea hanteerden tijdens de Open Museumdagen is niet meer van toepassing.
,,We willen graag nog meer mensen de gelegenheid geven om mee te doen aan deze actie. En natuurlijk het museumbezoek stimuleren. Want daar gaat het uiteindelijk om”, zeggen Esther de Sola en Lida Pandt, initiatiefnemers van de Open Museumdagen. ,,Daarom laten we de actie doorlopen tot 1 oktober.”
Tijdens de vier dagen dat de Dia di Musea werden georganiseerd, turfden de deelnemende musea hun bezoekersaantallen. Het totaalaantal bezoeken dat de musea van Curaçao van 18 tot en met 21 mei ontvingen, is na het verzamelen van de gegevens vastgesteld op 2.500. Toeristen en lokale mensen kwamen op de been voor dit evenement. ,,We mogen heel trots zijn op dit resultaat. Met z’n allen hebben we een hoop mensen op de been gekregen voor ons doel: belangstelling creëren voor onze eigen cultuur en geschiedenis.”
In totaal hebben 18 musea deelgenomen aan de Dia di Museo. Dat waren het Postmuseum, het Museo Ka’i Orgel, het Maritiem Museum, het Jewish Cultural Historical Museum, NAAM, Landhuis Bloemhof, Museo Djogodo, Het Curacaosch Museum, Museo di Tambú Shon Cola, Kas di Pal’i Maishi, Museo Kura Hulanda, Octagon Museum, Plein-Air Art Museum, Savonet Museum, het Fortkerk Museum, het Museo Aeronautiko, de Mongui Maduro Museum & Library en het Children’s Museum Curaçao. ,,Er staan er zestien op de stempelkaart. Het Museo Djogodo zit in de Snip Galerij van het Curacaosch Museum. Dus die neem je automatisch al mee. Plein-Air stond niet op de stempelkaart. Maar het was wel fantastisch dat zij ook besloten om met ons mee te doen.”
De te winnen prijzen worden door de musea zelf ter beschikking gesteld. ,,Denk hierbij aan een ‘sneak-preview’ bij het Children’s Museum Curaçao vlak voor de opening, een ‘tour door een musea met een groep’, een bijzondere ‘rondleiding’. Dat soort prijzen. En voor iedereen die het haalt om er minstens 8 te bezoeken, is er ook een klein presentje. Maar wat dat is, verklappen we nog niet.”
Volgend jaar ook weer een Open Museumdag. ,,We hebben de smaak te pakken, de samenwerking gaat goed. En de grote opkomst en het enthousiasme van het publiek geven ons de overtuiging dat we in 2018 een nog succesvollere Dia di Museo zullen beleven. We gaan zoals gezegd de Asosashon di Museo oppakken. Dat staat op de agenda van dit jaar. Waarbij we het zeer warm verwelkomen als de mensen die voor ons hier al mee bezig waren, ons van advies kunnen zijn. We moeten het wiel niet opnieuw uitvinden maar gebruik maken van de ervaringen en de expertise die er al is”, aldus de organisatie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).