Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Demissionair premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft demissionair minister Sisline Girigoria (MP) gevraagd haar reis naar Genève, Zwitserland af te breken en terug te keren.

girigoria
Dat maakte Pisas gisteren tijdens de Statenvergadering bekend. ,,In dit geval kan niemand goed antwoord geven op de vragen behalve de minister zelf.” Volgens Pisas is er niet goed gecommuniceerd over de reis van Girigoria, waardoor het verhaal een eigen leven is gaan leiden. ,,Ik heb een brief gekregen van de MAN en als ik tijd had gehad om die te beantwoorden, dan was deze vergadering wellicht onnodig geweest. Ik weet zeker dat als de minister de kans wordt geboden uitleg te geven - en de Staten haar niet bij verstek veroordelen - zij voor opheldering kan zorgen.” Pisas heeft hiervoor tot uiterlijk donderdag 25 mei de tijd gevraagd.
In de Staten werd gisteren fel gereageerd op de reis van 19 dagen van Girigoria en ook haar benoeming bij LVV. ,,Nog maar amper acht weken minister en nu al drie weken uitlandig”, zo sprak Ana Maria Pauletta, de fractievoorzitter van PAR. ,,Hoe leggen we dit uit aan de gemeenschap? Dit kan men niet goedpraten.”
Pauletta liet weten dat de situatie - niet alleen de reis van Girigoria, maar ook haar benoeming bij LVV - een bittere smaak heeft achtergelaten. ,,Vorige week zijn we tot Statenleden beëdigd en hebben daarmee beloofd toezicht te zullen houden op de regering en de principes van good governance te waarborgen. Vandaag zitten we in een vergadering waarbij de integriteit van een van onze ministers in twijfel wordt getrokken. Hoe kan dit? Dit staat regelrecht tegenover de eed die wij als ministers en Statenleden hebben afgelegd”, aldus de fractievoorzitter van de gele partij.
Girigoria was zelf niet aanwezig, maar werd bij de Statenvergadering vertegenwoordigd door demissionair minister Maurina Esprit-Maduro van Onderwijs, die de portefeuille van Gezondheid waarneemt. Ook demissionair premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) was aanwezig bij de openbare vergadering van de Staten.
Suzy Camelia-Römer (PIN) wees erop dat de minister van 13 mei tot 1 juni uitlandig is, maar dat het congres in Genève van 22 tot 31 mei plaatsvindt. ,,Wat is de minister de eerste week gaan doen? Ik wil weten waarom dit zo belangrijk wordt geacht voor de minister. Waarom moest ze zo lang weg? Ik kan me niet herinneren dat een minister in het verleden zo lang uitlandig is geweest. Ik heb begrepen dat dit congres door de andere collega’s in het Koninkrijk niet als belangrijk wordt geacht. Waarom moest onze minister dan per se hiernaartoe? Wat is ze gaan doen?” aldus Camelia-Römer in haar betoog.
Marilyn Moses van Movementu Progresivo, de partij die Girigoria als minister heeft aangedragen en onlangs nog te kennen gaf dat de partij een motie van wantrouwen tegen de minister zou steunen, zong gisteren een toontje lager. ,,We hebben wat betreft de benoeming van de minister inderdaad dingen aangetroffen die niet goed zijn verlopen, maar ik heb nog geen landsbesluit gezien. Dat zou ik graag eerst willen zien.” De MP-leider had nog een motie voorbereid om van alle benoemingen vanaf mei 2016 tot en met mei 2017 te controleren of deze volgens de geldende procedures zijn verlopen, maar Statenvoorzitter William Millerson (PAR) wees haar erop dat een motie die wordt ingediend wel ‘to the point’ moet zijn.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).