Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De drie politieke leiders Eugene Rhuggenaath van PAR, Hensley Koeiman van MAN en Suzy Camelia-Römer van PIN hebben na het tekenen van het regeerakkoord hun handen op elkaar gestapeld als bewijs van de eenheid en verbondenheid tussen de leden van het nog te vormen nieuwe kabinet.
regeerakkoordHet regeerakkoord met de naam ‘Realisando e Máksimo Potensial di Kòrsou (het maximale aan het potentieel van Curaçao realiseren, red) is gisteren bij Kurá di Arte getekend. Een plek die in de woorden van de beoogde premier Rhuggenaath inspirerend werkt. Op de kaft van het regeerakkoord is een citaat van Nelson Mandela ogenomen: Onderwijs is het meest krachtige wapen om de wereld te veranderen.
Informateur Etienne Ys hield een korte inleiding voordat het akkoord getekend werd. Hij verklaarde dat zijn werk gemakkelijk was gegaan omdat de partijen snel een bereidwilligheidsverklaring tekenden. Nadat de partijen de portefeuilles hadden verdeeld, zijn zij aan de slag gegaan met het regeerakkoord, dat is gebaseerd op het regeerakkoord van het vorige kabinet-Koeiman. In totaal zijn er drie exemplaren getekend, drie voor de deelnemende partijen aan de regering, één voor de informateur en een exemplaar voor de gouverneur. Tijdens het tekenen stonden de voorzitters van de partijen achter hun leider en keken toe.
Rhuggenaath zei in zijn toespraak dat de inspirerende omgeving past bij het streven van de regering om het maximale aan het potentieel op alle terreinen te benutten. ,,De regering heeft de vooruitgang en het geluk van de bevolking voor ogen. De vorming van jongeren is heel belangrijk. De sociale achterstand en de armoede moeten worden aangepakt. De regering verplicht zich om rust, veiligheid, en eenheid in de samenleving te brengen”, aldus de beoogde premier, die ook zei dat het voor hem een eer is om te leiden. ,,Nadat het regeerplan is getekend zal er snel gewerkt worden aan een urgent plan om de veiligheid in de wijken te bevorderen en de armoede te bestrijden. De nieuwe regering staat voor een transparante vorm van communicatie”, aldus de premier in spé.
Koeiman borduurde in zijn toespraak voort op die gedachte. Hij verklaarde dat hij een voorstander is van de ‘participerende democratie’. ,,Als burgers morgen tegen de regering willen protesteren, dan zullen wij de politie inschakelen om hen te beschermen en te steunen. Zij maken immers gebruik van het recht om zich te uiten.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).