Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçao Toerist Board (CTB) wil op korte termijn met betrokken partijen een gesprek over het functioneren van de e-gates op de luchthaven. Volgens Hugo Clarinda, waarnemend hoofd van CTB, worden de elektronische poortjes voor paspoortcontrole niet voldoende gebruikt.

egatesClarinda zegt dat de poortjes vaak zijn uitgeschakeld, onder andere vanwege een tekort aan personeel bij de Immigratie. ,,Ook de motivatie van het personeel speelt een rol. Wij hebben een vergadering aangevraagd met onder andere Curaçao Airport Partners, Curaçao Airport Holding en de minister van Justitie. Ik verwacht dat binnenkort stappen worden ondernomen om een en ander te verbeteren.”
Woordvoerder van de politie, Imro Zwerwer, heeft geen klachten gehoord over de e-gates. ,,Ze werken naar behoren”, zegt Zwerwer desgevraagd. ,,Als ze uit staan is dat omdat er op dat moment bepaalde vluchten binnenkomen, bijvoorbeeld uit kleine landen, waarvan maar weinig reizigers gebruik zullen maken van de elektronische poortjes.” In die gevallen kiest de Immigratie er volgens Zwerwer bewust voor om de paspoortcontrole handmatig, op de traditionele manier af te handelen. ,,Dat heeft dus niets met de motivatie van het personeel te maken.” De politiewoordvoerder wacht de vergadering met CTB af. ,,Mogelijk zijn via andere instanties klachten binnengekomen. Dan zullen we dat dan wel horen.”
Ook het gebruik van de online ED-kaart is niet zoals het CTB zou willen. Clarinda: ,,Dat moet ook beter. We zien geen echte groei in het invullen van de online ED-kaart. Op dit moment kunnen we daar ook niet extra veel promotie voor maken, omdat de e-gates vaak niet werken.”
Iedereen die naar Curaçao vliegt kan de online ED-kaart van tevoren invullen, maar de poortjes zijn alleen toegankelijk voor reizigers met een Europees, Canadees of Amerikaans paspoort. CTB wil graag dat alle reizigers hun ED-kaart online invullen, omdat dat het proces van de paspoortcontrole vergemakkelijkt en versneld. Een ED-kaart die handmatig is ingevuld, moet door een Immigratiemedewerker worden gecontroleerd en gescand.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).