Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De stroomvoorziening op Curaçao is op dit moment kwetsbaar. De capaciteit is net voldoende, maar er is geen reserve. Bovendien is de vraag naar energie dit jaar groter dan in 2014 en 2015.

windmolesn
Aqualectra onderzoekt of de toegenomen vraag naar elektriciteit structureel is. Als dat zo is dan zal de capaciteit op de lange termijn moeten worden uitgebreid. Dat zei directeur Darick Jonis gisteren tijdens een in de haast opgeroepen persconferentie, waarin hij ‘ook in verband met de vele activiteiten aan het einde van het jaar’ uitlegde hoe het kan dat de stroom de laatste maanden zo vaak uitvalt. De situatie is niet alarmerend, wel zorgwekkend.
Nadat woensdag de elektriciteit wegviel in verschillende buurten door technische problemen met een machine aan de Dokweg, moest Aqualectra gisteren opnieuw delen van Bándariba en heel Bándabou twee uur afsluiten van stroom. Omdat sinds maandag de installatie van Curaçao Refinery Utilities (CRU) minder stroom levert dan nodig is en er geen elektriciteit wordt opgewekt door de windmolens, is er geen reservecapaciteit waarop Aqualectra kan terugvallen en moet er worden geschakeld. Een geautomatiseerd programma bepaalt welke deel van het eiland tijdelijk geen stroom krijgt, om de problemen te verlichten. Ook de komende dagen - de machine wordt gemaakt, gestart en dan weer aangesloten op het netwerk - zijn daardoor nog stroomonderbrekingen mogelijk.
Jonis verwacht dat de precaire situatie begin januari is verbeterd. Van de vier installaties van Aqualectra op het Isla-terrein zijn er ‘twee langdurig ziek’. ,,Eén machine is eind december gerepareerd en half januari de tweede. Die produceren elk ongeveer 6 megawatt.” De directeur geeft toe dat zijn bedrijf eerder actie had moeten ondernemen en bijvoorbeeld de onderhoudsplannen had moeten aanpassen in verband met de fragiele capaciteit. De bedoeling is dat Aqualectra en CRU de onderhoudswerkzaamheden in de toekomst beter op elkaar afstemmen. Jonis: ,,Ook willen we bespreken hoe we samen de productie kunnen verhogen en de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening kunnen verbeteren.”
Op pagina 15
Vraag toegenomen


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).