Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Bij de beëdiging van de nieuwe Statenleden benadrukte gouverneur Eugene Holiday gisteren dat Sint Maarten stabiliteit nodig heeft. In zijn toespraak ging hij eerst terug naar 26 september, de dag dat het de bevolking ‘vreedzaam’ zijn stem uitbracht.

statensxm

Holiday verwees hierbij naar de preambule bij de Staatsregeling waarin de democratische uitgangspunten zijn vastgelegd.

,,Daarmee hebben we in onze vreedzame Sint Maartense traditie ons vertrouwen gesteld in vijftien gekozen leden van het parlement, die we de verantwoordelijkheid hebben gegeven om een stabiel democratisch bestuur te verzekeren voor de komende derde parlementaire termijn.”
Na een felicitatie voor de vijftien leden nam de gouverneur de eed af. Daarbij hield hij hun voor dat Sint Maarten gescheiden machten kent: wetgevend, uitvoerend en juridisch (rechtspraak). Statenleden hebben drie verantwoordelijkheden, zei Holiday. Het vormen van een kabinet is de eerste, daarna die regering controleren en ter verantwoording roepen, en op de derde plaats wetgeving vaststellen. Daarbij moet het belang van het volk altijd voorop staan. Ook hier noemde de gouverneur stabiliteit als eerste voorwaarde.
Het in de volksvertegenwoordigers gestelde vertrouwen schept hoge verwachtingen, zei gouverneur Holiday. De eed die zij afleggen is daarom een serieuze en juridische zaak van persoonlijk en publiek belang. Daarmee belooft het Statenlid onafhankelijk en integer te handelen, de koning en het Statuut trouw te zijn, de Staatsregeling van Sint Maarten te na te leven en het belang van de bevolking toegewijd te zijn.
,,Laat deze eed uw gids zijn in uw functie aan de frontlinie van onze democratie om een stabiel en effectief bestuur van ons land na te streven.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).